Türkiye’de televizyonlarda artık can sıkıcı bir tekrara dönüşen skeçleri, banal mizahı bir kenara bırakmak isteyenler için Netflix Presents: The Characters ideal dünyadan ideal bir örnek sunuyor

Komedyen parlatmak: The Characters

FATİH ŞALO caykahve@gmail.com

İçeriğin yeni kralı Netflix’in geçen hafta yayına soktuğu “Netflix Presents: The Characters” komedi alanında yeni isimleri tanımak için iyi bir kaynak sunuyor.

Uzun zamandır komedi dizilerinin içinde bulunduğu tekrardan usanmış izleyiciler için Netflix Presents: The Characters eğlenceli bir seçenek oluşturuyor. Her hafta genç ve “parlatılmaya” ihtiyaç duyan farklı komedyenlerin hazırladığı skeçleri ekranlara taşıyan Netflix Presents: The Characters, bir süredir SNL dışında kaliteli bir seçeneğin bulunmadığı skeç komedi türünde faaliyet gösteriyor.
Netflix Presents: The Characters’ın sahip olduğu bu özgün duruş pek çok açıdan izleyiciler nazarında bir avantaj anlamına geliyor. Louis C.K.’in domine ettiği komedi alanında Louie’nin süreksiz olay akışına benzer bir şekilde Netflix Presents: The Characters’ta da hikâyeler birbirleri ile bağlantılı değil ve her bölümde dizinin teması ile ruh hâli değişkenlik gösteriyor. Bu değişkenlik ilk bakışta Netflix Presents: The Characters’ı bir dizi izleyicisi açısından alışılagelmiş dizi formatının dışında tutsa da bu farklılık bir yabancılık hissi vermiyor. Netflix Presents: The Characters kısa sürede sahip olduğu biçime izleyicisini alıştırıyor.
Peki Netflix Presents: The Characters’ın formatındaki bu farklılık dışında onu izlenebilir kılan ne? Her şeyden önce dizinin skeç komedi türünde olması önemli bir avantaj. Dizinin geniş yazar tabanına önemli bir özgürlük alanı açan Netflix Presents: The Characters bu özgürlük sayesinde dinamik bir duruşa sahip. Diziyi izlerken her an her şeyin olabileceği düşüncesi seyirciyi ekrana bağlayan önemli bir faktör olarak beliriyor. Seyirciyi kendisine iddialı bir dramatik yapı ile bağlayamayan Netflix Presents: The Characters açısından bu sürükleyicilik ciddi bir artıya dönüşüyor.


Yapımın seyirciler açısından değerli kılan bir diğer özelliği ise farklı ve genç komedyenlerden oluşan bir ekibe dayanması. Her şeyin en yenisinin ve en tazesinin makbul olduğu bir dönemde her bölümünde farklı bir komedyenle izleyiciyi buluşturan Netflix Presents: The Characters gibi yapımların başarılı olacağını söylemek yanlış olmaz. Şov ve komedi dünyasındaki kariyerlerinin henüz başındaki isimleri daha geniş bir izleyici tabanıyla buluşturan Netflix bir açıdan genç yetenekleri parlatıyor diyebiliriz.
Gençliğin verdiği enerji ile uzun bir süre kendisine yol açacak gibi görünen Netflix Presents: The Characters’tan yıllar yılı sürecek bir yapım çıkar mı? Bu soruya kesin olarak evet demek mümkün görünmüyor. Otuz dakikalık yayın süresinde The Characters keyifli bir içerik sunsa da seyircilerde sadakat duygusu yaratmak için daha fazlasına ihtiyaç duyuyor. Bu sadakati The Characters belki ilerleyen dönemde başarılı performans çıkartmış komedyenleri tekrar tekrar ekrana taşıyarak ya da belirli karakterleri izleyicilerle farklı bölümlerde buluşturarak yakalayabilir. Ancak böylesi bir tercihte henüz bulunulmadığı için bir şey söylemek için henüz çok erken.
Türkiye’de televizyonlarda artık can sıkıcı bir tekrara dönüşen skeçleri, banal mizahı bir kenara bırakmak isteyenler için Netflix Presents: The Characters ideal dünyadan ideal bir örnek sunuyor. Mizah alanında yelpazesini genişletmek isteyen ve yeni isimleri araştırmayı seven izleyiciler için Netflix Presents: The Characters kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yapım.