İşçi, ,işveren ve Bakanlık temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, zam gündemiyle ikinci kez masaya oturacak. İşveren kesimi asgari ücretin düşme eğilimine giren enflasyon oranlarına göre belirlenmesini isterken işçi kesimi açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalarına odaklanıyor. İktidar temsilcileri ve patronlardan gelen son açıklamalar ise asgari ücretteki "500 dolar seviyesi" vaadinden çark edildiğini gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi
Komisyon, asgari ücret için ikinci kez masaya oturacak: 500 dolar vaadi rafa kalktı, öne çıkan rakamlar neler?
Fotoğraf: Depophotos

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını görüşmek üzere 19 Haziran'da ikinci toplantısını yapacak.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm çalışanları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili süreç devam ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ikinci toplantıya, işçi kesimini temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren kesimini temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti katılacak.

ZAM ORANI NE OLACAK?

Bu yılın başında Türk-İş’in 'kırmızı çizgi' olarak dile getirdiği 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 362 TL’ye ulaşırken, bir başka kriter sayılan bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 13 bin 440 TL olarak açıklandı.

Asgari ücrete yüzde 30-35 arasında bir zam yapılması durumunda, net 11 bin-12 bin TL bandında bir rakam belirlenmiş olacak. Asgari ücrette işverenler için prim desteğinin devam etmesi bekleniyor.

İşveren kesimi ise asgari ücretin, düşme eğilimine giren enflasyon oranlarına göre belirlenmesini, işveren prim desteğinin ise artırılmasını talep ediyor.

İKTİDAR "500 DOLAR SEVİYESİ" AÇIKLAMASINDAN ÇARK ETTİ

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete yapılacak temmuz zammı için "Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır" demişti. Dolar kurunun art arda kırdığı rekorlarla birlikte 500 dolar seviyesi bugün itibarıyla 11 bin 800 lirayı aştı.

Döviz kurundaki rekorlarla birlikte asgari ücret konusunda 500 dolar seviyesinde bir rakamın uygulanması için çalışılacağını belirten iktidar temsilcileri de bu söylemlerinden çark etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Dolar yerinde durmuyor. Biz TL konuşmak durumundayız" ifadesiyle yapılacak zammın 500 dolar seviyesinin altında kalabileceğine işaret etti. 

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 8 BİN 506 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirası brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.