Komisyon’un gündemi Suriye değil, Uganda

HÜSEYİN ŞİMŞEK

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda çok sayıda ülkeyle yapılacak anlaşmalar masaya yatırılırken Suriye’ye yönelik askeri operasyon tüm taleplere rağmen gündeme alınmadı.

Dışişleri Komisyonu Başkanı ve eski AB Bakanı Volkan Bozkır, toplantının başlangıcında operasyona yönelik kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra Moğolistan, Uganda, Özbekistan, İran, Sırbistan, Kamerun ve Moldova ile yapılacak anlaşmaların görüşüleceğini söyledi. Bozkır’ın açıkladığı bu gündeme itiraz eden muhalefet milletvekilleri ise Suriye’ye yönelik askeri operasyonun konuşulmasını istedi. CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın komisyon toplantısında olduğuna dikkat çekti. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları da gündem dışı söz alarak Suriye’de yaşanan operasyonlara değindi.

Komisyon Başkanı Volkan Bozkır ise bu konuşmaların ardından gazetecileri komisyon toplantısından çıkardı. Konunun basına kapalı konuşulması gerektiğini ifade eden Bozkır, gazetecilerin dışarıya çıkarılmasına rağmen Dışişleri Komisyonu toplantısında askeri operasyonun konuşulmayacağını söyledi. Bozkır, “Tabii ki bu toplantıda çok önemli gelişmeleri değerlendirmeyi ben de şahsen arzu ederim. Ancak, henüz daha harekatın başladığı gün, bir hazırlık yapmadan böyle bir konuyu gündeme getirmeyi ben şahsen doğru bulmuyorum” dedi. Suriye operasyonunun konuşulması taleplerini reddeden Bozkır, daha sonra uluslararası anlaşmaları oylamaya sundu.