Komşuda kesintilere karşı genel grev var

Yunanistan genelinde sendikalar bugün 24 saatlik uyarı amacıyla genel greve gidiyor. Ülkenin dört bir yanından gelecek olan emekçiler de Atina’da Parlamento’ya yürüyecek.

Maaşlardaki kesintilerin durdurulmasını, işsizliğin önüne geçilmesini, sağlık, sosyal sigortalar ve eğitim alanlarında devlet sektörünün güçlenmesini ve haksız vergilerin kaldırılmasını talep eden sendikalar iş bırakacak. Devlet dairelerinde ve özel sektörde yarın için ilan edilen 24 saatlik genel grevin ülkede hayatı durdurması bekleniyor.

Sendika üyeleri sabah saat 11.00’de başkent Atina’nın merkezinde bulunan Klauthmonos Meydanı’ndaki protesto gösterisinden sonra Parlamento’ya yürüyecek.

Kesintiler onaylanmıştı
Yunanistan parlamentosu, kemer sıkma önlemleri kapsamındaki vergi artışları ve daha fazla kesintileri de içeren 2017 bütçesini onaylamıştı.

Yunanistan’ın 2017 bütçesi, 300 sandalyeli parlamentoda, koalisyon ortakları SYRIZA ve ANEL milletvekillerinin 152 ‘Evet’ oyuyla geçmişi. Bütçeye, 146 vekil ‘Hayır’ oyu vermişti.

Yıllardır resesyonda olan Yunan ekonomisinin yüzde 2.7 büyüyeceğini öngören bütçeyle kamu harcamaları ve maaşlarda toplam 5.7 milyar euro’luk kesinti planlanıyor. Tüketim mallarından faturalara birçok alanda etkisini gösterecek vergi artışlarıyla da hükümet 1 milyar euro’luk gelir elde edileceğini iddia ediyor.

2017 bütçesinde, avro bölgesinin en yükseği olan ülkenin kamu borcunun Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının yaklaşık 4 puanlıkla düşüşle yüzde 176.5’e gerilemesi hedefleniyor.