Yunanistan’da Yeni Demokrasi, anketleri başa baş götürdüğü SYRIZA’ya sandıkta fark attı. Mecliste çoğunluğu elde edemeyen Başbakan Miçotakis’in haziranda yapılacak seçimden sonra hükümeti tek başına kurması bekleniyor.

Komşuda sandık ikinci kez kurulacak
Miçotakis, partisinin genel merkezinde konuşma yaptı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Yunanistan’da halk pazar günü milletvekili seçimleri için sandık başına gitti. Resmi sonuçlara göre mevcut Başbakan Kiriakos Miçotakis liderliğindeki sağcı Yeni Demokrasi Partisi (YD), parlamentoda salt çoğunluğu sağlayamasa da oyların yüzde 40’ını alarak açık ara farkla sandıktan zaferle ayrıldı.

Eski Başbakan Aleksis Çipras yönetimindeki solcu SYRIZA partisi ise yüzde oyların yüzde 20’sini alarak seçimde ikinci sırada yer aldı. Nikos Androulakis’in liderliğini yaptığı sosyal demokrat PASOK-KINAL İttifakı bir önceki seçimlere göre oylarını 3,5 puan artırarak yüzde 11 ile seçimin üçüncüsü oldu. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise oyların yüzde 7,2’sini almasıyla yüzde 3 barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazandı. Yunan Çözümü Partisi de yüzde 4,45 oyla 16 sandalye kazandı. Böylece parlamentoya giren parti sayısı 5 oldu.

Seçimden önceki istikrarlı bir şekilde giden Miçotakis, şubat ayında 57 kişinin öldüğü tren kazasında ortaya çıkan ihmaller yüzünden zor zamanlar yaşamıştı. Son anketlere göre YD ve SYRIZA arasındaki farkın yüzde 6-8 arasında olmasına rağmen sandıktan çıkan 20 puanlık fark dikkat çekti.

Kathimerini gazetesi "Miçotakis’in zaferi, SYRIZA’nın düşüşü" başlığını manşete taşıdı. SYRIZA’ya yakın Avgi gazetesi ise siyaha boyadığı ana sayfasında "Bir sonraki mücadele için değişim" manşetini atarak sonuca dair eleştirisini sundu.

SIRADA İKİNCİ TUR

Seçimin açık ara galibi olmasına rağmen YD, 300 koltuklu parlamentoda salt çoğunluğu elde ederek tek başına hükümet kurabilmesi için gerekli olan 151 sandalyeye sahip olamadı. Anayasa’ya göre Miçotakis’in 3 gün içinde koalisyon görüşmeleri yaparak hükümeti kurması gerekiyor. Ancak ikinci turda oylarını daha da artırarak salt çoğunluğu elde edeceğini düşünen Miçotakis, Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu’nun verdiği görevi akşam iade ederek gözlerini 25 Haziran’daki seçime dikti.

Haziranda kurulacak sandıklarda ise birinci partiye oy oranı yüzde 25’i aşmak kaydıyla parlamentoda en az 20 sandalye verilmesi; oy oranında yüzde 25’i aşan her yüzde 0,05’lik artış için fazladan bir milletvekilliği öngörülüyor. Bu sayı 50’ye kadar çıkabiliyor. Bu yüzden Miçotakis’in tek başına hükümet kurma şansı oldukça fazla olacak. Öte yandan Seçimden önce SYRIZA, birinci olurlarsa bir koalisyon hükümeti kurmaya çalışacaklarını ilan etmişti. PASOK ise ne YD ne de SYRIZA ile işbirliği yapacağını açıklamıştı. KKE de koalisyon kurmak için diğer partilerle işbirliği yapmayacaklarını duyurdu.

‘SUÇLUSU SYRIZA’

“Siyasi deprem” olarak nitelendirdiği seçim sonuçlarının “halkın güçlü bir iktidar istediğini” gösterdiğini belirten Miçotakis, bugünden itibaren seçim çalışmalarına başlayacağını kaydetti. Halkın YD’ye verdiği destekle "iktidarın çalışmalarına devam etmesini istediğine" işaret ettiği yorumunu yapan Miçotakis, "Halk sandıkta, ilerleme ve cesur reformlar yolunda daha hızlı koşmamızı istedi" dedi.

Sandıktan ikinci çıkmasına rağmen büyük oy kaybına uğrayan SYRIZA’nın lideri Çipras, Miçotakis’i arayarak tebrik etti. Sonuca dair açıklamasında “oldukça olumsuz” ifadesini kullanan Miçotakis, partisine oy veren seçmenlere teşekkür etti. “Henüz hiçbir şey sona ermiş değil” diyen Çipras, sonuçları masaya yatırmak ve ikinci tura hazırlanmak için tüm parti komitelerini acil toplantıya çağırdı.

KKE Genel Sekreteri Dimitris Kotsoumbas ise elde ettikleri oy artışını olumlu değerlendirdi. Kentsel bölgelerde artan oyun geleceğe dair iyi bir işaret olduğunu belirten Kotsoumbas, ülkede yükselen muhafazakarlığın sebebinin YD ve SYRIZA gibi “burjuva partiler” olduğunu kaydetti. 

***

‘ERDOĞANLAŞMA TAMAMLANDI’

Aldığı yüzde 2,6 oyla parlamentoda hiç milletvekili kalmayan, eski SYRIZA hükümetinde Maliye Bakanlığı yapan solcu MeRA 25 partisinin lideri Yanis Varoufakis ise “Yunanistan’ın Erdoğanlaşma ve Orbanlaşma süreci sona erdi” yorumunu yaptı. “İnanılmaz bir muhafazakârlık tsunamisinin” geldiğini kaydeden Varoufakis, SYRIZA’nın yaşadığı hezimetin, solla işbirliğine gitmeme kararının bir sonucu olduğunu belirtti. Ülkenin ekonomik kriz sürecinde SYRIZA hükümetinin Maliye Bakanı olan Varoufakis, hükümetin IMF ile anlaşması sonucu istifa etmişti.