Komşuların pencere açması tartışması mahkemelik oldu
Fotoğraf: BirGün

Abidin YAĞMUR

Mersin Erdemli’ye bağlı Kargıpınarı Mahallesi’nde iki komşu arasında yaşanan pencere tartışması önce belediyeye, sonra CİMER’e, ardından da yargıya taşındı. Tartışmanın nedeni, birbirine çok yakın olan evlerin pencerelerinin birbirine bakması. Ancak konu pencere ile sınırlı kalmadı, ırkçılıktan akraba kayırmacılığına kadar birçok iddia da gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, Kargıpınarı’nda yıllar önce inşa ettiği müstakil evde yaşayan V.İ. adlı vatandaş, geçtiğimiz yaz aylarında evine tamirata aldı. V.İ. tamirat sırasında evinin, komşusunun evine bakan cephede yer alan penceresini de yeniledi.

BELEDİYEYE İHBAR GELDİ

Bunun üzerine V.İ.’nin komşusu H.A. kendi evine bakan pencerenin kapatılmasını istedi. İki komşu arasında pencere yüzünden çıkan tartışma sözlü olarak belediyeye de taşındı. Bu sırada Erdemli Belediyesi’ne, V.İ.’nin evinin kaçak olduğu, yapılan tadilatın ve pencere açma işleminin de ruhsatsız olduğuna dair bir CİMER dilekçesi geldi. Erdemli Belediyesi encümeni de ağustos ayında, CİMER üzerinden gelen dilekçeyi ve şikâyet edilen evle ilgili evrakı inceledi ve evin kaçak olduğunun tespit edildiğini ileri sürerek evi mühürledi. Encümen ayrıca V.İ.’ye 35 bin lira da para cezası kesti.

Evi mühürlenen V.İ.’nin önce Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) daha sonra savcılığa verdiği dilekçelerde ise çarpıcı iddialar yer aldı. V.İ., CİMER’e verdiği dilekçede, evinin kaçak olmadığını iddia etti ve yasal sorumlulukları yerine getirerek evinin numaratajının verildiğini, evinin vergisini belediyeye ödediğini kaydetti. V.İ. vergi makbuzlarını da dilekçesine ekledi ve Kargıpınarı Mahallesi’nde yüzlerce evin aynı durumda olmasına rağmen bir tek kendisinin evinin mühürlendiğini anlattı.

V.İ. dilekçesinde, komşusu H.A. ile pencere yüzünden tartıştıklarını, H.A.’nın kendisine “Bu pencereyi kapat. Yarın bir gün evi Kürt’e kiraya verirsin. Sen zaten Ak Partilisin” gibi ifadeler kullandığını ileri sürdü. V.İ. dilekçesinde ayrıca, akraba kayırmacılığı iddiasına da gündeme getirdi. V.İ., komşusu H.A’nın Erdemli Belediye Başkan Yardımcısı Şaban Dölek’in akrabası olduğunu, bu nedenle anlaşmazlıkta H.A.’nın kayırıldığını, kendisine haksız yere para cezası ve mühürleme cezası verildiğini ileri sürdü. Konuyla ilgili olarak ulaşıp görüş sorduğumuz Erdemli Belediyesi ise anlaşmazlığın iki vatandaş arasında olduğunu ileri sürerek görüş belirtmekten kaçındı. İki komşu arasındaki pencere davası önümüzdeki günlerde mahkemede görüşülerek çözümlenmeye çalışılacak.