24-30 Temmuz tarihleri arasında 1. Uluslararası Sanat Günleri'ne ev sahipliği yapacak olan başkan Maçoğlu, bütün sanatseverleri komünist ilçe Ovacık'a davet etti

Komünist Başkan'dan Sanat Günleri'ne davet: Baskılara inat yaşasın sanat

ALİ CAN ALTUNBAŞ

Kültür-sanat etkinliklerinin çeşitli gerekçelerle yasaklandığı, öğrenci festivallerine dahi izin verilmediği, kültürel faaliyetlerin yok denilecek kadar azaldığı bir siyasal iklimde Dersim’in Ovacık Belediyesi uluslararası bir festivale imza atacak. Kısıtlı imkânlarla gerçekleştirdiği halkçı politikalarla toplumun her kesiminden büyük takdir gören Ovacık Belediyesi 24-30 Temmuz tarihleri arasında 1. Uluslararası Sanat Günleri düzenliyor.

Bir hafta sürecek Sanat Günleri'nde onlarca farklı etkinlik gerçekleştirilecek. Konserden söyleşiye, tiyatrodan müziğe, sinemadan fotoğrafa, doğa gezisinden çocuk atölyesine kadar çok sayıda etkinlik halkla buluşacak.

ETKİNLİK PROGRAMINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Kısa bir süre önce açılan Behzat Firik Kültür Evi’ni hizmete açan belediyenin organize ettiği festivalde halk kültür sanat etkinliklerine doyacak.

Komünist Başkan’dan sanatseverlere çağrı
Ovacık Belediyesi tüm doğa ve sanatseverleri festivale davet etti. Üç yıl önceki yerel seçimlerde ortak aday olarak belediye başkanı seçilen ve göreve geldiği günden bu yana halkçı icraatlarıyla gündeme gelen Fatih Mehmet Maçoğlu, festivalin bir ilk olacağını ve geleneksel hale getirileceğini kaydetti. Maçoğlu şöyle konuştu; “Bu sene Munzur Kültür Festivali 17. kez gerçekleştirilecek. Dersim’in bu festivallere dair bir tecrübesi, bir altyapısı var. Bu tarz etkinliklerin herkesin sessizleştiği, sustuğu, bastırıldığı bir dönemde yapılması çok daha anlamlı. “

komunist-baskan-dan-sanat-gunleri-ne-davet-baskilara-inat-yasasin-sanat-318064-1.

‘Halk için sanat’ gibi politikalarının olduğunu kaydeden Maçoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Neler yapabiliriz diye konuştukça böyle bir fikir çıktı ortaya. Evet, Ovacık önemli çünkü sadece üretimiyle değil, aynı zamanda sanatla ve eğitim başarısıyla da ön plana çıkan bir ilçe burası. Türkiye’de, yerellerin yaşam alanlarına dair yapabileceği birçok şeyi göstermeyi amaçlıyoruz. Ve bu anlamda da Uluslararası Sanat Günlerinin ilkinin yapılması kararı hepimizi heyecanlandırdı.”

Hava bulutluyken yapmak önemli
Özellikle baskı dönemlerinde bu tarz etkinlikler yapılmasının önemine vurgu yapan Maçoğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Önemli olan böyle etkinlikleri hava bulutluyken, yağmurluyken yapmak. Bizim yapacağımız etkinlik de halkın sanatına dair bir çalışma. Eksiklerimiz olacaktır. Başlangıç olarak bizim için çok önemli. Bu sürecin bir yerinden tutup, toplumun sosyal yaşamına da dokunmak bizim için çok önemli. Ne kadar bu kaygılar bastırılsa da, türlü baskılar olsa da yaşam devam ediyor. Yaşam devam ettiği sürece de biz bu tür etkinlikleri, bunun dışında başka etkinlikleri yapmak zorundayız. Bu bilinçle yola çıktık.”

Çok sayıda gazeteci, yazar, aydın ve sanatçının da yer alacağı 1. Uluslararası Ovacık Sanat Günleri'ndeki atölye ve etkinliklerde yer alacak isimlerden bazıları şöyle; Fuat Saka, Menderes Samancılar, Feryal Öney, Sunay Akın, Kemal Kahraman, Erdal Erzincan, Banu Güven, Ertuğrul Mavioğlu, İbrahim Varlı, Kemal Dinç, Volga Sorgu, Şükrü Aslan, Sibel Özbudun. Sanat Günleri ile ilgili bilgi ve gelişmeler ovaciksanat.org adresinden edinilebilir.