Polonya Adalet Bakanlığı, Polonya Komünist Partisi’nin ‘Tüzüğünde devrim yapma hedefinin yer aldığı’ gerekçesiyle yasaklanmasını istedi. Bu adım, aşırı sağcı Andrzej Duda hükümetinin özgürlükleri kısıtlama hamlesi olarak görüldü.

Komünist Parti’yi yasaklama girişimi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Polonya Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak 18 yıldır faaliyetlerini sürdüren Komünist Partisi’nin yasadışı ilan edilmesini istedi. Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro sunduğu önergede, “Polonya Komünist Partisi’nin, programında ve faaliyetlerinde anayasaya aykırı, komünist yöntem ve uygulamaların” yer almasını gerekçe gösterdi.

BOLŞEVİKLERLE BİTMEYEN HESAPLAŞMA

Ulusal Savcılık Bürosu’nun açıklamasında ise “Parti üyelerinin Bolşeviklerin iktidara geldiği Rusya’daki Ekim Devrimi’nden esinlenen açık bir devrim çağrısı yaptığına” yer verildi. Açıklamada, “Amaçları sadece iktidarı ele geçirmek değil, kapitalist mülkiyeti yıkarak, üretim araçlarının kamulaştırılmasını da istiyorlar. Bu durum Polonya’nın mevcut anayasasına aykırı” denildi.

Polonya’daki hak örgütleri, bu adıma tepki göstererek Komünist Parti’nin yasadışı ilan edilmesi talebinin aşırı sağcı Andrzej Duda hükümetinin sayısız hak gaspından biri olduğunu savundu.

‘ESKİ PARTİNİN MİRASÇIYIZ’ DİYORLAR

2002 yılında kurulan Polonya Komünist Partisi, ülkede iki savaş arası dönemde faaliyet gösteren (1918-1939) Komünist Partisi’nin tarihsel ve ideolojik mirasçısı olduğunu söylüyor. Parti, 1989 yılında başlayan neoliberal ve muhafazakâr değişimlerin ülke ekonomisini ve toplumsal hayatı felakete sürüklediğini savunuyor.

***

İçişleri Bakanı hedef göstermişti

Polonya’da 22 Ekim’de kürtajı neredeyse yasaklayan mahkeme kararı sonrası kadınların başlattığı protesto eylemlerine Komünist Parti de destek verdiğini açıklamıştı. Polisin eylemlere sert müdahalesi kamuoyunda tepki çekti. İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, eylemlerde gözaltına alınanların, “Sokak çatışmaları için eğitilmiş ve aşırı sol örgütlerle bağlantılı’ olduğunu iddia etmiş ve komünistleri hedef göstermişti.