NATO komutanı Stuart Peach Ankara’da ağırlanırken Yunan komünist vekilden ülkesinin Doğu Akdeniz politikasını eleştiren açıklamalar geldi.

Komünist vekilden ‘solduyu’lu çıkış

Dış Haberler Servisi

Doğu Akdeniz geriliminde karşılıklı restleşmeler sürerken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Stuart Peach ile görüştü. Akar, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in diyalog çağrılarının olumlu karşılandığını, diğer ülkelerin de konuya aklıselimle ve ittifak ruhuna uygun yaklaşmalarının gerekliliğini ifade etti.

Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Orgeneral Peach’i Milli Savunma Bakanlığında kabul etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler’in de katıldığı görüşmede, Doğu Akdeniz’de son dönemde yaşanan gelişmelerin, bu konuyla ilgili NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in girişimi ile diğer NATO ve bölgesel konular ele alındı.

komunist-vekilden-solduyu-lu-cikis-778197-1.

NATO GÖREVİ YAPILIYOR

Açıklamada, görüşmeye ilişkin şu ifadelere yer verildi:

“Görüşmede Akar tarafından NATO Genel Sekreteri’nin diyalog çağrılarının olumlu karşılandığı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de kıyısı olan Stuart tüm ülkelerin uluslararası hukuka uygun şekilde haklarını gözeten bir yaklaşımdan yana olduğu, sorunların çözümü konusunda uluslararası hukuk, ikili anlaşmalar, diyalog ve iyi komşuluk ilişkilerine önem verdiği, diğer ülkelerin de konuya aklıselimle ve ittifak ruhuna uygun yaklaşmalarının gerekliliği, Türkiye’nin NATO’daki yükümlülüklerini bugüne kadar eksiksiz yerine getirdiği, bundan sonra da getirmeye devam edeceği belirtildi.”

HERKES ÇIKARI PEŞİNDE

Yunanistan’da Komünist Parti (KKE) Milletvekili Liana Kanelli SKAİ televizyonunda katıldığı Ateriastus programında Doğu Akdeniz’deki son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Miçotakis hükümetinin Doğu Akdeniz politikasını eleştiren Yunan vekil, “Bazıları Yunanistan, Fransa ittifakı sloganını atıyor. Zamanında Fransa Cumhurbaşkanı Giscard d’Estaing’ın buraya gelmesi için önündeki ağaçları kesiyorduk” diye konuştu.

Türkiye’nin bölgesel bir güç olduğunu kaydeden Kanelli, konuşmasında “Kimse bizi sevdiği için Yunanistan’a gelmiyor. Yunan çıkarları için ölmüyor” ifadesini kullandı.