KARL Marx ve Friedrich Engels tarafından yazılan ve ilk olarak Şubat 1848'de yayımlanan "Komünist Manifesto'nun 160. yılı nedeniyle....

KARL Marx ve Friedrich Engels tarafından yazılan ve ilk olarak Şubat 1848'de yayımlanan "Komünist Manifesto'nun 160. yılı nedeniyle Ankara'da "Manifesto'nun 160. Yılında Marksizmin Güncelliği" konulu bir sempozyum düzenlendi. Emek Araştırmaları Merkez Girişimi tarafından düzenlenen ve İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk salonunda gerçekleşen sempozyumda Marksizmin Güncelliği, Marksizm ve Özgül Alanlar, Marksizm ve Sosyal Bilimler, Marksizm, Sınıf Analizleri ve Günümüz İşçi Sınıfı, Marksizm ve Türkiye'de Devrimci-Sosyalist Hareketler konuları ele alındı. Konuşmacılar, ciddi bunalımlarla boğuşan dünya için Komünizmin hala bir umut olduğunu vurguladı.

Sempozyumda konuşan Metin Çulhaoğlu, Manifesto'yu "Gerisinde ciddi entelektüel birikim olan bir başyapıt" diye nitelendirdi, bugünkü küreselleşme olgusunun bile Manifes-to'da yer aldığını bildirdi. Sungur Savran, Marks'm söylediklerinin güncelliğini koruduğunu savundu, "1844'de işçi sınıfının içinde bulunduğu durum bugün de geçerli. Davutpaşa'daki patlama, Komünizmin işçi sınıfı için umut olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi.

Aydın Çubukçu da, işçilerin birliğinin büyük önem taşıdığını, sadece solcu ve aydınların birliğinin anlam taşımadığını ifade etti. Karl Marks ve Friedrich Engels tarafından yazılan Komünist Manfesto, ilk kez 1848 yılının Şubat ayında Almanya'da yayımlandı. "Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor-Komünizm hayaleti" sözleriyle başlayan Manifesto, yıllar içinde en çok atıf yapılan ve çevrilen eserlerin başında yer aldı. 1847 yılının son aylarında yazılan Manifesto, tüm zamanların en etkili metinlerinden biri oldu. Manifesto ile ilgili sempozyum bugün sona erecek.
TUNA ARIGÜÇ ANKARA