Kömür ocağı için doğayı yok edecekler

BirGün/EGE

Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Avdan mahallesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açık kömür ocağı işletmesi kurulması için 14 Ocak tarihinde acele kamulaştırma kararı verildi. Bölge halkı kararın iptali için Danıştay’a başvurarak dava açtı.

Yayımlanan karara göre, 3 milyon 764 bin 623 metrekarelik bir alan kömür madeni için kamulaştırılacak. Yurttaşların açtığı davaya; Avdan Platformu, TMMOB, Tabip Odası, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği de destek veriyor. Bölge halkı, kamulaştırılacak alanda verimli tarım alanları olduğuna dikkat çekerken, geçim kaynakları olan tarımsal ürünlerin biteceğini belirtiyor.

Avdan Platformu yaptığı açıklamada, kamulaştırılan bölgenin maden alanı olarak planlanmasının imar planlarına aykırı olduğunu belirtildi. Yapılan açıklamada, “Acele kamulaştırılan alanların etrafında çok sayıda sit alanı bulunmaktadır. Acele kamulaştırılan 23 kilometre mesafede Afrodisias, 37 kilometre mesafede Beyağaç’ta bulunan UNESCO koruması altında Kartal Gölü, 14 kilometre mesafede Vakıf Köyü’nde bulunan Herakleia Salbakos, 40 kilometre mesafede Hiearapolis ve 37 kilometre mesafede Leodikia gibi antik kentler ve ören yerleri bulunmaktadır. Yine acele kamulaştırılan ve kömür madeni yapılması planlanan alanlara çok yakın bulunan Beyağaç Kartal Gölü ve çevresi Orman Bakanlığı tarafından koruma alanı olarak ilan edildiği gibi, Türkiye’nin en yaşlı karaçam ormanı da burada bulunmaktadır” ifadelerine yer verildi.

TARIMI BİTİRECEK

Son olarak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Kamulaştırma işlemi Avdan'da tarımı tamamen bitireceği gerçektir. Tarım ile geçimini sağlayan yöre halkı bölgede barınamaz hale gelecek, bölge halkının tarımsal faaliyetinden dolaylı olarak faydalanan diğer sosyal ve ekonomik ilişkiler zarar görecektir. Yerleşim yerlerinin hemen bitişiğinde açılacak olan bu maden nedeniyle, Avdan Mahallesinde yaşama imkânı kalmayacaktır. Bir yerleşim yerinin kökten kaybolması ve buradaki sosyal ve ekonomik varlığın yok olması karşısında ne ölçülülük ne orantılılık ne de kamu yararından söz edilemez.”