Savaş nedeniyle enerji denklemi değişti. ABD baskısıyla Rusya’dan gaz alımını durduran Almanya, krizi aşmak için fosil yakıta yöneldi, kömürlü elektrik santrallerini açma kararı aldı. Nükleere dönüş gündemde.

Kömüre ‘U dönüşü’
Fotoğraf: DHA

Dış Haberler

Ukrayna savaşı tüm dengeleri sarsarken Avrupa’daki enerji denklemini de yeniden şekillendirdi. Kıta genelinde kömür ve nükleerden kaçışta başı çeken Almanya geri adım attı. Hem de fosil yakıt karşıtı Yeşiller öncülüğünde.

Almanya’da enerji bir ulusal güvenlik sorunu haline gelirken Berlin yönetimi, Ukrayna savaşının neden olduğu zorlukları aşabilmek için atıl durumdaki kömür santrallarının yeniden çalışmasına izin verme kararı aldı.

Sosyal Demokrat parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan “trafik lambası” koalisyonunun hazırladığı Enerji Güvenliği Yasası’ndaki değişiklik önceki gün Federal Parlamento’da (Bundestag) onaylandı.

Buna göre yeşil enerji üretimi hızlandırılacağı ve kömürle çalışan elektrik santrallerinin yeniden açılacağı belirtildi. Değişiklikle, rüzgâr tribünleri gibi yeşil enerjinin yaygınlaşması hızlandırılacak.

YEŞİL BAKAN SAVUNDU

Değişiklikle ilgili Almanya hükümeti “Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal eden Ukrayna'ya saldırısı ve Rus gaz arzını kısması, enerji piyasalarında büyük karışıklıklara yol açıyor. Şu anda gaz tedarikinde bir kesinti var. Tedarik durumu önemli ölçüde kötüleşti” açıklamasını yaptı.

Yeşiller üyesi Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck, açıklama yaparak “Kendimizi enerji piyasalarındaki durumun daha da kötüleşmesine hazırlıyoruz. Gaz piyasasındaki durum gergin ve ne yazık ki durumun kötüleşmesini göz ardı edemeyiz. Bu yüzden enstrümanlarımızı keskinleştiriyor ve kendimizi hazırlıyoruz” dedi.

SANAYİCİLER MUTLU

Sanayicileri temsil eden Alman Endüstrileri Federasyonu (BDI), yasa değişikliğinin onaylanmasıyla ilgili kömürlü termik santralleri geçici olarak çalıştırılmasının geç bir karar olduğunu ancak doğru bir karar olduğunu belirtti.

Açıklamada yönetmeliklerin en kısa sürede uygulamaya konulmasının ve enerji krizinde daha fazla zaman kaybedilmemesinin altı çizildi.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi artan enerji krizini aşmaya çalışırken hükümette nükleer çatlağı da yaşanıyor. FDP’li Maliye Bakanı Christian Lindner nükleerden çıkışın ertelenmesini istemişti. Başbakan Olaf Scholz bu teklife şimdilik kapıyı kapatmış olsa da nükleerden çıkış giderek daha yüksek sesle sorgulanıyor. Toplam kapasiteleri 4 gigawattı bulan üç nükleer santral yılsonunda temelli kapatılacak.

NÜKLEER VE DOĞALGAZ YEŞİLDİR KARARI

Avrupa Parlamentosu (AP) da bazı nükleer enerji ve doğal gaz yatırımlarını “çevre dostu” ve “sürdürülebilir” olarak sınıflandıracak tartışmalı plana destek vermişti. Parlamentoda 6 Temmuz’da yapılan oylamada nükleer ve doğal gazın ‘çevre dostu’ olarak tanımlanması onaylanmıştı. Düzenlemenin hayata geçmesinin ardından gelecek yıldan itibaren AB’de doğal gaz ve nükleer enerji yatırımları bazı koşullara uyulması halinde “çevre dostu” olarak tanımlanabilecek.