Kömürün ekonomiye de faydası yok


Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği’nin (SEFiA) birlikte hazırladığı rapora göre, Adana’da inşaatı devam eden Hunutlu Termik Santralı inşaat süresiyle birlikte 30 yıl sonra maliyetini karşılayabilecek.

Santralın ‘ölü yatırım’ olduğu belirtilen Yenilenebilir Enerji Çağında Kömürün Fizibilitesi: Hunutlu Termik Santrali Örneği” adlı raporda kömür santrallarının neden kâr getirmediği ortaya konuldu.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

■ Hunutlu kömürlü termik santralının yatırım maliyeti 1,7 milyar dolar olarak baz alındığında, işletmeye girdikten ancak 26 yıl sonra proje kendini geri ödeyebilmektedir. İnşaat süresiyle birlikte bu süre 30 yıla çıkmaktadır.

■ Yatırım maliyeti 2,1 milyar dolar olarak kabul edildiğinde ise, santral 30 yıllık ekonomik ömrü boyunca yatırımı geri ödeyememektedir.

RÜZGAR VE GÜNEŞ UCUZLUYOR

WWF-Türkiye enel Müdürü Aslı Pasinli raporla ilgili değerlendirmesinde son 11 yılda güneş enerjisi elektrik üretim maliyetlerinin yüzde 90, rüzgâr enerjisinin yüzde 70 oranında düştüğünü, ancak kömürlü termik santralların elektrik üretim maliyetinin yüzde 1 arttığını hatırlattı.