TSK’nin açıklamasından sonra başlayan ‘darbeci’ Akın Öztürk’e dair tartışmaya Hava Kuvvetleri Komutanı Ünal noktayı koydu. Ünal, Genelkurmay ve Öztürk’e kefil olmadığı şeklindeki sözleri yalanladı.

Komutan ‘itaat’i vurguladı

Darbe iddialarını reddeden eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk’ün ‘suçsuz olup olmadığına’ dair tartışmalar sürerken, darbe girişimi gecesi Öztürk’e talimat verdiği belirtilen Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal karargâhın tavrını netleştirdi. Ünal, kendisinin söylediği iddia edilen “Akın Öztürk’e de, Genelkurmay’a da kefil değilim” şeklindeki sözleri yalanladı. Ünal, “Hava Kuvvetleri olarak kendi içimizde yaptığım bir konuşma maksatlı olarak ve çarpıtılarak basına yansıtılmıştır” ifadelerini kullandı.

‘El birliği’

‘Birlik’ mesajı da veren Orgeneral Ünal, “Biz Genelkurmay Başkanımız ile mutlak itaat ve büyük bir uyum içerisinde, gece gündüz demeden yoğun bir gayretle, içimizde ur haline gelmiş olan illegal çete mensubu terörist hainleri (FETÖ) temizleme çalışmalarımızı büyük bir kararlılık, azim, inanç ve el birliğiyle yürütmekteyiz. Hiç kimsenin bu konuda en ufak bir şüphesi olmamalıdır” dedi.

Genelkurmay Başkanlığı, darbe girişiminin arka planını anlatan açıklamasında tutuklanan Akın Öztürk’ün Akıncı Üssü’ne Abidin Ünal’ın talimatıyla gittiğini belirtmişti. Açıklamada, şu ifadelere yer verilmişti; “Hava Kuvvetleri Komutanı Ankara’da Akıncı Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın Öztürk’ü arayarak kendisine 4’üncü Ana Jet Üssü Akıncı’dan kalkan uçakların yasa dışı olduğunu, ivedilikle Akıncı’ya giderek oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istemiştir.”

TSK, Öztürk’ü doğrulamıştı

Bu açıklama, Öztürk’ün ‘darbeye karışmadığına’ dair ifadesini de doğrulamıştı. ‘Vatana ihanetle’ suçlanan Öztürk, darbe girişiminde bulunmadığını, aksine darbeyi önlemek için emir komutadan gelen talimatları yerine getirdiğini savunmuştu.

Öte yandan AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak’ta yer alan iddiaya göre de, 15 Temmuz gecesi Moda Deniz Kulübü’nde rehin alınan Abidin Ünal, Genelkurmay Başkanlığı’nın ifadelerini yalanlayarak Öztürk’ün ‘darbeci’ olduğunu ima etmişti. Buna göre, personelini karargâhta toplayan Ünal, Öztürk hakkında “Ona güvenmiyorum” dedi. Ünal, “Akın Paşa kesinlikle doğru söylemiyor. Genelkurmay’ın açıklaması da doğru değil. Hiçbirine kefil değilim. Güvenecek kimse kalmadı” ifadelerini kullandı.

‘Genelkurmay, Erdoğan’a bağlanacak’

Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemine geçildikten sonra Genelkurmay Başkanlığı’nın cumhurbaşkanına bağlanması gerektiğini söyledi. Yıldırım ayrıca, Cumhurbaşkanlığı muhafız alayının da lağvedileceğini açıkladı. 300 kişilik muhafız alayının 283 üyesi darbe girişiminden sonra gözaltına alınmıştı.

ATV-A Haber ortak yayınında konuşan Yıldırım’ın hükümetin alacağı tedbirlere ilişkin açıklamaları kısaca şöyle;

•Askeri birlikler şehir dışına taşınacak.

•Askeri Şura’yı Çankaya yerleşkesinde yapacağız. Burada sadece terfiler tayinler konuşulmayacak.

•Eski komutanların dönmesine ihtiyaç yok. TSK kendi personel kabiliyeti bakımından eksikliğe mahal vermeden ihtiyaçlarını görme durumundadır.

•Milletimizde “idam” diye büyük bir öfke var. Biz vatandaşların bu talebini aldık. Bu ayaküstü verilecek bir karar değil. Partilerle karar vereceğiz.

Akar’ın görüşme trafiği

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutan Vekili Korgeneral İbrahim Yaşar ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya başsağlığı ziyaretinde bulundu. Akar, şu ifadeleri kullandı; “Polis-asker kardeşliği konusunda gerçekten çok güzel resimler oldu ancak bu alçaklar, bu hainler, üniforma giymiş bu hainler ülkemize, milletimize özellikle silahlı kuvvetlerimize çok büyük zararlar verdiler. Bunlar adalet önünde mutlaka en ağır şekilde cezalandırılacaktır, bundan hiç şüphemiz yok. Biz aynı kararlılıkla, azimle, gayretle asker, polis birlikte ülkemiz, milletimiz için ‘ölürsek şehit, kalırsak gazi’ düsturuyla güvenlik konusunda bize düşen görevleri en iyi şekilde yapmaya birlikte devam edeceğiz.”

Erdoğan ile görüştü

Bakan Ala ise, “Hiçbir zaman böyle çeteler, teröristler bu memlekette inisiyatif alamayacaktır. Bundan sonra da bu tür işlere girişenler altında kalacaktır ama girişebilme ihtimallerini de ortadan kaldıracak inşallah inisiyatifleri alacağız” diye konuştu. Ziyaretin ardından Akar ve beraberindekiler 15 Temmuz’da saldırıya uğrayan Ankara Emniyet Müdürlüğü’nü ziyaret etti.

Öte yandan kuvvet komutanları Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ı makamında ziyaret ederken, Akar da Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan ile görüştü.