Kuvvet Komutanlan'nın irtica, üniter devlet, TSK ve AB konusundaki konuşmalarının en sonuncusunu Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoglu yaptı

AB ilerleme raporu öncesi Hükümet uyum yasalarını TBMM'den çıkarırken, TSK'den kritik açıklamalar gelmeye devam ediyor. Deniz Kuvvederi Komutanı Oramiral Yener Karahanoglu da Kara ve Hava Kuvvetleri komutanlarının ardından bir açıklama yaptı. TSK'nın görevinin Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak olduğunu belirten Karahanoglu, "AB'ye rağmen taviz vermeyiz" dedi. Açıklama yapan Komutanların konuşmasındaki "üniter devlet, laiklik ve TSK'nin özel konumu" vurgusu ise dikkat çekiyor.

Kara, Hava ve Deniz Kuvvederi komutanlarının ardından, çeşidi kanallardan önemi vurgulanan, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyüka-nıt'ın Kara Harp Okullarındaki konuşmasında da, AB yetidlilerinin 'TSK şeffaflaşmalı' uyarılarına cevap verilmesi bekleniyor.

Öte yandan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı'nın "Kimi kesimler AB'ye uyum sancısı" yaşayanlar var sözlerinin, 2 Ekim öncesi Büyükanıt'ın sert çıkışını dengeleme amacı güttüğü konuşuluyor.

"TSK AB UĞRUNA TAVİZ VERMEZ"
Kara Kuveleri komutanı İlker Başbuğ ve Hava Kuveüeri komutanı Faruk Cömert'in ardından, Deniz Kuvvederi Komutanı Oramiral Yener Karahanoglu da AB yeüdlilerinin TSK geri çekilsin açıklamalarına cevap vererek, "TSK AB uğruna taviz vermez," dedi. Deniz Kuvvederi Komutanı Oramiral Yener Karahanoglu, kimi iç ve dış mihrakların Türk Silahlı Kuvvederini yıpratmak için iş birliği halinde saldırılarını yoğunlaştırdıklarını belirterek, "Sonlarını kendileri hazırlayan bu zavallılara biz sadece acıyoruz. Bu mihraklar, ya onlar bu ülkeyi terk edecekler ya da Anadolu denizinde boğulacaklardır" dedi. Oramiral Karahanoglu, Tuzla'daki Deniz Harp Olculu Komutanlığı'nda düzenlenen "And içme/ kuşanma ve 2006-2007 eğitim ve öğretim yılı açılış töreni"nde öğrencilere ilk dersi verdi. Oramiral Karahanoglu, dersteki konuşmasında, Türk Silahlı Kuvvetieri'nin görevinin "Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kollamak ve korumak" olduğunu vurgulayarak, buradaki 'kollamak' kelimesinin 'gözetmek' anlamına geldiğini, "vazi-fe"nin de iç ve dış tehdiderin tamamını içerdiğini kaydetti.

Deniz Kuvvederi Komutanı Oramiral Yener Karahanoglu, Avrupa Birliği uğruna Türk Silahlı Kuvvederi'nin kendisinden istenilen tavizleri vermeyeceğini dile getirdi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin milletin kendisine kanunla verdiği bu görevi her koşulda yerine getirdiğini ve bundan sonra da tereddütsüz her koşulda yerine getireceğini belirten Oramiral Karahanoglu, şöyle konuştu: "Haince hedefleri, Türkiye Cumhuriyeti ve bu Cumhuriyet'in temel değerleri olan ancak bu hedefleri önündeki esas engelin, gücünü Türk milletinden alan Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu bilen kimi iç ve dış mihraklar ki onlar kendilerini bizim bildiğimiz gibi çok iyi biliyorlar, dün olduğu gibi bugün de Türkiye Cumhuriyeti devleti üzerindeki emellerine ulaşma gayretlerini sürdürürken Türk Silahlı Kuvvederini yıpratmak için iş birliği halinde saldırılarını yoğunlaştırmışlardır. Sonlarını kendileri hazırlayan bu zavallılara biz sadece acıyoruz. Bu mihraklar, ya onlar ülkeyi terk edecekler ya da Anadolu denizinde boğulacaklardır."dedi

» TSK şeffaflaşmalı
AVRUPA Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, "Türkiye'de silahlı kuvvetler kendisini cumhuriyetin koruyucusu olarak ifade ediyor... "Vatandaş üzerinde ciddi bir gücü olan ve bunu meşru gören TSK, demokratikleşme ve şeffaflaşma yolunda adımlar atmalıdır. Kontrolü sivil kurumlar tarafından yapılmalıdır. Şemdinli olayında buzdağının ucu görülmüştür" dedi.

» AB'ye uyumdan korkuluyor
TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, "AB ile bir yandan müzakereler sürerken kimi kesimlerde bir tür uyum korkusunun yaşandığı gözleniyor. AB cephesinden kaynaklanan ve kısa vadeli iç siyasi kazanımları hedefleyen olumsuz söylemler ve adımlar kuvvetli tepki dalgasına yol açıyor. Bu ortam AB karşıtlarını cesaretlendiriyor ve azınlıkta olmalarına rağmen seslerinin daha gür çıkmasına neden oluyor."

» Komutanlar ne demişti
» Kara Kuvvetleri Komutanı İlker Başbuğ
(Kara Harp Okulu Komutanlığı'nın 2006-2007 eğitim ve öğretim yılı açılış törenindeki konuşmasından) konuşan Kara Kuvvetleri Komutanı Org. ilker, "Bugün üzülerek ifade etmek istiyorum ki, bazı kesimler kabul etmese de, irticai tehdit kaygı verici boyutlara ulaşmaktadır. Devrimlerin bazı kesimler tarafından bilinçli, sabırlı ve planlı bir şekilde aşındırılmaya çalışıldığı ve bu yönde de kayda değer bir mesafe alındığı gerçektir".

»(İlker Başbuğ'un Barem Dergisi'ne yazdığı yazıdan), "Türk Silahlı Kuvvetlerini, başka ülkelerin ordularıyla karşılaştırarak farklı sonuçlar üretmeye çalışan bu kesimler, Türk toplumunun tarihini de gerçeklerini de bilmeyenler ya da kendilerine yabancılaşmış olanlardır", "TSK, ulus devlet, üniter devlet ve laik devletin korunmasında her zaman taraf olmuştur ve olmaya devam edecektir."

» Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert, (Hava Harp Okulu'nun And İçme ve 2006-2007 eğitim-öğretim yılı açılışından) "irtica ve terörü besleyen farklı yaklaşımlar ulusumuzu felakete götürür. Çatı yıkılırsa herkesin altında kalacağı bir son kaçınılmaz olabilir", "Bizler bu tür oyunlara karşı izleme nöbetimizi hiç aksaksız sürdürmeliyiz. Vatanımızı ve yüce Türk ulusunu koruma ve kollama görevimizi aynı titizlik ve dikkatle yapabilmemiz, her an uyanık olmamıza, Atatürk ilke ve devrimlerini tam olarak izlememize bağlıdır. Görevimiz, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'ni içeriden ve dışarıdan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı korumaktır."

» Sezer ve Büyükanıt sırada
MECLİS 1 Ekim Pazar günü açılıyor. Cumhurbaşkanı Sezer ise görev süresi içinde son kez Meclis açılışına katılacak. Hemen her Meclis açılışında hükümete yönelik eleştirilerde ve laiklik uyarısında bulunan Sezer'in 1 Ekim'deki konuşmasının ise her zamankinden daha sert olması bekleniyor. Sezer'in özellikle eğitim, laiklik, kadrolaşma ve yolsuzluklar konusunda hükümete ciddi uyarılarda bulunması bekleniyor. Meclis'in açılış törenine ise ABD'de olması nedeniyle Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katılamayacak. Kulislerde AKP'Iİ vekillerin Sezer'i boykot etmek amacıyla Genel Kurul'a katılmayacakları konuşulurken, Erdoğan'ın devreye girdiği ve vekillere "Genel Kurul'a girin ve Sezer'i dinleyin" talimatı verdiği kaydediliyor.