Konak Kent Konseyi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada, “Meydanlarda yan yana değiliz ama onun dışında her yerdeyiz” denildi

Konak Kent Konseyi 1 Mayıs Bayramını kutladı

BİRGÜN İZMİR

Konak Kent Konseyi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Alsancak’ta bir basın açıklaması yaptı ve daha sonra karanfil atarak anma gerçekleştirdi.

Basın açıklaması okuyan Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, bu yıl 1 Mayıs’ın salgın nedeniyle buruk yaşandığını, meydanlarda yan yana olamadıklarını ama hayatın her alanında yan yana olduklarını vurguladı. Mumcu, “1 Mayıslar bu memleketin sahipsiz olmadığını, geleceğimizi iktidarın karanlık pençesine terk etmeyeceğimize ilişkin emekçilerin kararlılığını haykırdığı mücadele günleridir. Her ne kadar koronavirüs ülkenin gündemini değiştirmiş gibi görünse de, iktidarı ajandasını aynen uyguluyor. Kentlisi ile yardımlaşmak isteyen belediyeler engelleniyor, kayyum atamaları sürüyor, güney sınırımızdaki savaş duraklamıyor. İşi olanları ölümüne çalıştıran işyerleri, açlık ve yoksulluk sınırının altındaki ücretler, taşeron köleliği, güvencesizlik yetmezmiş gibi, çalışanlar ücretsiz izinlere çıkartılıyor. Çoğu göçmen emekçiye mülteci statüsü bile tanımadan kayıt dışı olarak, güvencesiz koşullarda çalışmaya mahkûm ediliyor. “İşe gitmezse aç kalacakları” aşikâr olanlara hiçbir destek sağlanmıyor. “Hayat eve sığar” denerek, onlardan “evde kalmaları, aç kalmaları” isteniyor, sokağa çıkışları yasaklanıyor. Bu yasağı kırmak zorunda olanlar ise Suriyeli emekçi gencimiz gibi bir kurşun ile yaşamını yitiriyor” diye konuştu.

İNSANCA BİR YAŞAM MÜCADELEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ

Bu sene olmasa da bundan sonraki 1 Mayıslarda meydanlarda, türkülerle işçilerin ile omuz omuza olacaklarını ifade eden Mumcu, “Meydanlarda yan yana değiliz ama onun dışında her yerdeyiz. İşçisi, işsizi, emekçisi, memuru, emeklisi, aydını, sanatçısı, öğrencisi, hocası, esnafı, kadını, mültecisi, genci, yaşlısıyla 1 Mayıs meydanlarının dışında “her yerdeyiz”. Fabrikalarda, ofislerde, inşaatlarda, hastanelerde, evlerde, her yerdeyiz. İşte biz bu 1 Mayısta yan yana olamasak da, buruk da olsak; başta 1977 1 Mayısı'nda yitirdiğimiz canlarımıza, iş cinayetlerinde öldürülen, polis kurşunu ile can veren, emeği sömürülen tüm çalışanlara söz veriyoruz” şeklide konuştu.