Konak Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi işbirliğinde düzenlenen İklim Değişikliği Kent ve Çevre Sempozyumu Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde gerçekleşti

Konak'ta 'iklim krizi' sempozyumu

BİRGÜN İZMİR

Konak Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi işbirliğinde düzenlenen İklim Değişikliği Kent ve Çevre Sempozyumu Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde gerçekleşti. Gün boyu süren sempozyumun açış konuşmalarını Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve ÇMO İzmir Şube Başkanı E. Helil İnay Kınay yaptı.

ÇMO İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, açış konuşmasında, yapılan çalışmaların mühendisler, şehirde yaşayanlar ve yöneticilerle beraber ele alınmasının sempozyum ile ortaya konmasından mutluluk duyduklarını ifade ederek, “İklim değişikliği kendi elimizle yarattığımız bir canavar olarak hayatımızı tehdit ediyor. Bu sempozyum ile özellikle şehrimizde, bilim insanları, şehir yöneticileri ve burada yaşayanlarla birlikte çalışmalarımızı ve kentimizi değerlendirmek istedik. Bu çalışmanın büyüyerek devam etmesini ve bilim insanları ve yöneticilerin işbirliğinin başlangıcı olmasını umut ediyoruz. İklim değişikliği sorununun parçası olduğumuz gibi çözümü de olabilmeliyiz” dedi.

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da konuşmasında “Çağdaş bir hayat kurmak için çalışırken, çevremizi korumak bizim öncelikli görevimiz” sözleriyle yerel yönetim olarak çevre konusunda belediye çalışmalarında gösterilen hassasiyete dikkat çekti. Atık pil toplamada Konak Belediyesi’nin iki yıldır üst üste birincilik aldığını, ambalaj atıklarının geri dönüşümü için düzenli olarak çalıştıklarını, farkındalık yaratmak amacıyla sempozyumu yanı sıra çeşitli etkinlikler düzenledikleri aktaran Batur, “Doğaya nasıl davranırsak o da bize öyle yanıt veriyor, verdiğimiz her hasar bize geri dönüyor. İklim değişikliğiyle mücadeleyi güçlendirmenin yolu, kamuoyunun farkındalığını artırmaktan geçiyor. Düzenlediğimiz sempozyum da yerel yönetim olarak, bizim bu yöndeki çabamızın göstergelerinden biridir” dedi.

İKLİM KRİZİ VE ETKİLERİ KONUŞULDU

İklimbilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, yaptığı interaktif sunumda önümüzdeki 100 yılda Türkiye’nin ve dünyanın yaşayacağı olası iklim sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kurnaz, bireysel ve toplumsal yaşamda yapılacak değişiklikler ve Akıllı Şehir Teknolojilerinin kullanılmasıyla iklim krizinin yavaşlatılabileceğini belirterek, “Küresel ısınmaya bağlı deniz seviyesindeki yükselme ve öngörülen diğer etkilere karşı önlemimiz var mı? Bir felaketle karşılaşmaya hazır mıyız ya da başımıza geldikten sonra yeniden ayağa kalkmayı başarabilecek miyiz? Bu soruları sormak; geleceği, bundan otuz yıl, yüz yıl sonrasını düşünerek ona göre çalışmak zorundayız” diye konuştu.

Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi kurucularından Dr. Ecehan Balta da iklim krizinin İklim Adaleti ve Gıda Egemenliği konu başlıkları altında inceledi. Ekolojik tarımın desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Balta, “Türkiye’de 1990’lı yıllardan beri gerçekleştirilen ekolojik mücadeleler daha çok yerel düzeyde kaldı ve yerel mücadele olarak algılandı. Günümüzde bu konuyu daha küresel anlamda konuşabiliyoruz” dedi.