Konak Belediyesi Merbel şirketi ile DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube arasında 1 Mayıs öncesi toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Konak’ta toplu iş sözleşmesi imzalandı

BİRGÜN EGE

Konak Belediyesi Merbel şirketi ile DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube arasında 1380 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Sözleşme ile Konak’ta bir yıl içinde hem 745 KHK’li işçiyi resmi olarak Konak Belediyesi’nin şirketine geçiren sözleşmeye hem de toplu iş sözleşmesine imza atılmış oldu.

Toplu sözleşmeye göre işçilerin maaşlarına ilk yıl yüzde 16, ikinci yıl ise TÜFE artı 1 oranında zam yapıldı. Statü değişiklikleri, gıda ve eğitim yardımları, prim, ikramiye ve ek ödemeler ile birlikte yapılan toplam zam yüzde 21’den yüzde 32’ye uzanan bir skalada gerçekleşmiş oldu.

PRİM, İKRAMİYE, GIDA VE EĞİTİM YARDIMINDA ARTIŞ

İlk yıl yüzde 16, ikinci yıl ise TÜFE oranı artı 1 puan refah payı verildi. İşçilerin sosyal hakları, gıda yardımı, prim, ikramiye ve eğitim yardımında ise devrim gibi artış yapıldı. Sözleşmeye göre gıda yardımı yüzde 31 zam ile enflasyon oranının üzerine çıktı. Yılda beş kez verilen ikramiyeler 283’er TL’den 500’er TL’ye yükselerek yüzde 77 oranında arttı.

Yapılan sözleşme ile yıllardır statü değişikliği bekleyen yaklaşık 450 personel de yaptıkları iş ve eğitim durumlarına göre unvan değişikliği aldı. Statü değişikliği ile eşit işe eşit ücret verilerek iş barışı da sağlanmış oldu. Bu kapsamda ağır ve tehlikeli işlerde çalışan ancak statü farklılığı nedeniyle prim alamayan işçiler de 222 TL ek ödeme hakkı kazandı. Teknik kadroda çalışan ancak memurların aldığı ek hizmet tazminatı alamayan işçiler de yeni sözleşme ile ilk kez ek hizmet tazminatı hakkını elde etti. Öte yandan bugüne dek en fazla yüzde 16 zam gören vardiya ödemeleri de ilk kez yüzde 20 oranında artış alarak kendi için yüzde 25’lik bir artış sağlanmış oldu.

EĞİTİME YÜZDE 100 KATKI

Eğitim katkı paylarında ise rekor artış yaşanarak yüzde yüz oranında zam yapıldı. Çocukları İlk ve ortaokula devam eden işçilere daha önce 195 TL eğitim katkı payı verilirken yüzde yüzlük artış ile eğitim yardımı 400 TL’ye çıkarıldı. Çocuğu lisede eğitim görenler 500 TL, üniversiteye devam edenler ise 750 TL eğitim katkısı alacak. Engelli çocuğu olan işçiler ise 1000 TL’lik bir destek alacak. Yeni sözleşme ile okul öncesi eğitim çağında çocuğu olan işçiler de 400 TL eğitim yardımı alma hakkı kazandı.