1 Nisan 2020'de yürürlüğe girmesi planlanan ve pandemi nedeniyle 2 yıldır ertelenen konaklama vergisi için tebliğ Resmi Gazete'de yayınlandı. Uygulama, 1 Ocak 2023'ten itibaren hayata geçecek

Konaklama vergisi tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı

Konaklama vergisi uygulama genel tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı.

Tebliğe göre, konaklama vergisinin konusunu, otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturuyor.

Kanunun 34 üncü maddesinin beşinci fıkrası uyarınca, konaklama vergisinin oranı yüzde 2 olarak belirlenmiştir. Aynı fıkra uyarınca, Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkilidir.

1 OCAK İTİBARIYLA HAYATA GEÇECEK

İlk olarak 1 Nisan 2020'den itibaren uygulanacağı açıklanan konaklama vergisi, pandemi nedeniyle önce 2021 başına, daha sonra 2022 başına ertelenmişti. 2022'de tekrar ertelenen vergi 1 Ocak 2023’ten itibaren hayata geçecek.

ÖĞRENCİ YURTLARI VE PANSİYONLARI VERGİDEN MUAF

Tebliğde "Öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler vergiden müstesnadır. Buna göre, istisna, ilgili mevzuat hükümlerine göre öğrencilere barınma hizmeti sunmak amacıyla işletilen öğrenci yurdu veya pansiyonları ile münhasıran öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerde bulunabildiği öğrenci kamplarında sunulan hizmetler için uygulanır" ifadeleri kullanıldı.