Mühendis Mataracı, enkaz kaldırma çalışmalarına ilişkin “İnşaat yaparken gösterdiğimiz bilinçsiz tutum maalesef yıkım ve hafriyat aşamalarında da devam ediyor. Acilen önlemler alınmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: ANKA
Kontrolsüz yıkım ısrarı
Fotoğraf: ANKA

Metalurji ve malzeme mühendisi Erhan Mataracı, depremde yıkılan binaların enkaz kaldırma çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

Mataracı, depremlerin ardından yürütülen hafriyat çalışmalarında atıkların kontrolü, su ve hava kirliliğinin kontrolü, gürültü kontrolü, hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntılarının kontrolü, tehlikeli maddelerin kontrolü ve beklenmedik buluntuların kontrolü gibi konuların hassasiyetle incelenmesi gerektiğini vurguladı. 

Mataracı kontrolsüz yıkımlara ilişkin “İnşaat yaparken gösterdiğimiz bilinçsiz tutum maalesef yıkım ve hafriyat aşamalarında da sürüyor. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde hem direkt hem de uzun vadeli şekilde insanlara ve çevreye zarar vermemiz kaçınılmaz son” dedi. Mataracı, çevre ve insana kalıcı hasarlar bırakmamak için hassas olunması yönünde çağrı yaparak konu başlıklarını sıraladı. 

***

Hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıkları

İnşaat ve yıkıntı atıkları içerisinde asbest, floresan, boya ve benzeri tehlikeli ve zararlı atıklar bulunur. Bu atıklar daha kaynağında en aza indirgenmeli, bu malzemelerin geri kazanılması ve özellikle altyapı malzemesi olarak geri kazanılması sağlanmalı.

***

Tehlikeli atıklar

Çeşitli yağlar, tıbbi, patolojik atıklar, patojen olma riski taşıyan organlar, vücut parçaları, canlı cesetleri, depremde vefat etmiş insanlardan kalmış olan enfekte edici atıklar, kimyasal atıklar gibi birçok tehlikeli atık ilk önce tanımlanmalı ve daha sonra sınıfına göre bertaraf edilmeli.

***

Su kirliliği

Organik, kimyasal, katı ve tehlikeli atıklar gibi suları kirletilebilecek her türlü maddenin bölgedeki su kaynaklarıyla karışmamasına çok dikkat edilmeli. Bölgedeki kanalizasyon sistemleri acilen kontrol edilmeli ve yenileme çalışmaları yapılmalı.

***

Hava kirliliği

Yıkımla ortaya çıkacak toz, iş makinaları ve ekipmanlardan kaynaklı egzoz emisyonları, atıkların havaya karışması gibi birçok faktör hava kirliliğine sebep olur. Sulama, kanserojen içeren her türlü gazın salınımında önlem alınmalı

***

Tehlikeli madde

Yıkıntıların arasından patlayıcı, radyoaktif, oksitleyici, toksik, zararlı, tahriş edici, çevreye zararlı maddeler çıkabilir. Yıkım ve bertaraf işlemleri sırasında gerekli önlemler alınarak bu maddeler ayrıştırılmalı ve dönüştürülmeli.