Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, TÜİK verilerinde yer alan ve IŞİD’e gittiği iddia edilen ilaç yardımı konusunda ‘’Çıkış yapan ürünler arasında ilaç olup olmadığı ayrımını yapamayacakları’’ yanıtını verdi

Konu IŞİD olunca AKP'nin gözü kör, kulağı sağır

NURCAN GÖKDEMİR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yok” dediği ancak görüntülerle ispatlanan silahlardan sonra Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de Akçakale Sınır Kapısı’ndan IŞİD’e gittiği iddia edilen ilaçlarla ilgili olarak, “Çıkış yapan ürünler arasında ilaç olup olmadığı ayrımını yapamayacaklarını” söyledi.

Açıklık getirmedi

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal’ın 2015 yılının ilk dört ayında Akçakale Gümrüğü’nden radikal İslamcı IŞİD kontrolünde bulunan bölgeye gönderilen 1 milyon 563 bin 268 liralık ürün ve malzemenin içinde ilaçların da bulunduğu iddialarına gümrüklerden sorumlu Bakan Canikli açıklık getirmedi. ‘’Kişisel eşyalar, deniz ve hava taşıtlarına verilen kumanya ve yakıt hariç malzeme’’ olarak kayda geçen ihracatın eczacılık ürünlerini de içerdiğinin Türkiye İstatistik Kurumu’nun internet sitesinde bir süre yayınlandığını anımsatan Topal, şu sorulara yanıt istedi:

“Akçakale Gümrük Kapısı’ndan Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında yapılan ihracatın ne kadarı eczacılık ürünlerini kapsamaktadır?

İhracat ürünlerinin önemli bir kesimi eczacılık ürünü olarak gönderilmesine karşın TÜİK internet sitesinde bu kalemin kaldırılmasının nedeni nedir?”

‘Bakan nereden bilsin!’

Topal’a yanıtında Canikli, 21 Temmuz 2011’de yürürlüğe giren 1 Sayılı Gümrük Muafiyet Tebliği’nin 8‘inci bölümünde yer alan ‘’Kriz Hallerinde Zarar Görenlere Gönderilen Eşya’’ kapsamında çıkış yapan ürünlerin aynı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonunda yer aldığını belirtti. Canikli, bu nedenle Gümrük Veri Ambarı Sisteminden eczacılık ürünlerinin ayrımının yapılmasının mümkün olmadığını bildirdi.

“IŞİD’e destek verildi”

Topal, AKP’nin MİT TIR’larındaki silahlar gibi IŞİD’e yapılan ilaç yardımını da gözlerden kaçırmaya çalıştığını belirterek, BirGün’e şunları söyledi:

Biz bu tuhaf yanıtı bekliyorduk ancak deşifre etmek ve tarihe kayıt düşürmek için sorduk. Gümrük kapısından neyin girip çıktığını bilmediğini itiraf eden Sayın Bakan’a sormak istiyorum: Siz ne işe yarıyorsunuz? Görevinizi yerine getiremiyorsanız o koltukta oturmakta neden ısrar ediyorsunuz? Biz bu kirli ilişkileri gözler önüne sermek için AKP’nin peşini bırakmayacağız. AKP hükümetinin bölgeye yönelik emperyal tavrı savaşı körükledi, vahşi eylemleriyle bilinen terör örgütü IŞİD’e destek verecek kadar ileri gitti. Şimdi bu politikanın acılarını hep birlikte yaşıyoruz. Son günlerde Türkiye’de ve Ortadoğu’da yaşananların, akan kanın sorumlusu AKP.