Halk TV, öncüllerinin klasik olduğu yeni bir programa başlıyor. Gazeteci Şirin Payzın, yarın başlayacak “Halk Meydanı” adlı program için “Konuşan bir Türkiye’yi yeniden inşa etmemiz gerek” diyor ve ekliyor: “Seçimlere doğru ilerlerken siyasetçilerin seçmeni duyması gerek”.

Konuşmaya ihtiyaç var
Fotoğraf: BirGün

Barış SARIKAŞ

Bir dönem televizyon klasiği olan 32. Gün, Siyaset Meydanı gibi siyasetçilerin yurttaşla bir araya geldiği ve sorunların tartışıldığı programlar, en çok izlenenler arasına giriyordu. Halk TV yeni bir programla bu klasiği canlandırma peşinde. Gazeteci Şirin Payzın’ın sunacağı “Halk Meydanı” yarın yayımlanmaya başlayacak.

DÖNÜM NOKTASI

Payzın, programa dair hedeflerini şöyle anlattı: “Benim muhabirlikte pişme, olgunlaşma yıllarım Ali Kırca ile ATV Ana Haber’de oldu. 1994 yılında katıldım Ana Haber ekibine. Ali Kırca’nın reyting rekorları kırdığı ve özel televizyonlar için habercilik ve haber program standartlarının belirlendiği yıllardı. Ali Kırca aynı zamanda yine izlenme rekorları kıran Siyaset Meydanı’nı da sunuyordu. Türkiye’de bir devrimdi. Sabahlara kadar uykusuz kalınıyor, tabu olan konular bile konuşuluyor, tartışılıyordu. O format sonrasında farklı şekillerde yapıldı. Fakat uzun süredir halkın, gençlerin, konuştuğu, sorduğu, tartıştığı bir format yok. Halk Meydanı’na ihtiyacımız var çünkü korku duvarlarını yıkmamız gerekiyor. Türkiye en kritik seçimini yapmaya hazırlanıyor. Bu kadar önemli ve dönüm noktası olacak seçimlere doğru hızla ilerlerken seçmenin beklentilerini, eleştirilerini, fikirlerini herkesin ama özellikle siyasetçilerin duyması gerek. Konuşan, konuşabilen, tartışabilen, ortaklaşabilen ya da kavga etmeden farklılıklarını savunabilen bir Türkiye’yi yeniden inşa etmemiz gerek.”

Payzın, ülkenin ilginç bir “politikleşme” süreci yaşadığına işaret ederek, “Günlük hayatta siyasetin her an her dakika yoğun konuşulduğu, tartışıldığı Türkiye’den başka bir ülke yok. Sokakta beni çevirip uzun uzun endişelerini, beklentilerini ya da öfkelerini anlatıyor herkes. Bu enerjiyi neden ekrana taşımayalım? Konuşan Türkiye bize ve siyasetçilere bir fotoğraf verecek. Ayrışmış gibi görünen toplumun aslında ne düşündüğü anlaşılacak. Meclis kürsüsünün gerçeklerinden sokağın gerçeğine dönmek herkese iyi gelecek” ifadelerini kullandı.

Halk TV’yi yeniden yapılandırırken kanalın sahibi Cafer Mahiroğlu ile programı konuştuklarını ancak projeyi gerçekleştirmenin zaman aldığını aktaran Payzın, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Program koordinatörümüz İpek Özbey ‘Haydi’ deyince düğmeye basıldı. Programı tasarlayan, altyapısını ruhunu hazırlayan İpek, sunacak olan ben. El ele verdik artık başlıyoruz. Zor olacak, yapmayın, dönem değişti, tehlikeli deniliyor ama biz elimizi taşın altına koyuyoruz.”

***

SÖZ GENÇLERİN

Halk Meydanı her cuma saat 23.00’de yayımlanacak. Programın sloganı “Uykusuz kalmaya hazır mısınız?” İlk yayında söz gençlerin olacak ve “bir çıkış arıyorum” başlığı konuşulacak.