İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin sadece ASM John Hopkins Hastanesi'ne geçişi sağlamaya yarayacak Kocaeli il sınırındaki geçidi, öğretmenlerin parasıyla alınan İlksan arazisine de tecavüz edecek...

AKTAN USLU KOCAELİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) I bir ayağı İstanbul'un ilçesi Tuzla'da, bir M ayağı Gebze'de olan, sadece Anadolu Sağlık Merkezi John Hopkins Hastanesi'ne geçişi sağlayacak geçit çalışması sınıf öğretmenlerinin tasarruflarıyla kurulan İlksan'in Kocaeli Çayırova'daki arazisine de tecavüz edecek. İBB kendi sorumluluk alanı dışında olmasına rağmen konuya ilişkin İlksan'ı da bilgilendirmedi. İlksan Genel Merkezi'nin ise söz konusu çalışmadan haberi İl temsilcisi Binali Tatar'ın girişimi sonrası olurken, geçitten Gebze ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri'nin yasal onayı olup olmadığı da bilinmiyor.

'SADECE HASTANEYE YARAYACAK'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin söz konusu çalışması sadece Anadolu Sağlık Merkezi John Hopkins Hastanesi'ne daha kolay bir şekilde geçişi sağlayacak. Zira bu kavşağın bir kilometre aşağısında Çayırova Sapağı bulunuyor. Geçitten, Tuzla'ya bağlı Şifa Mahallesi'nin faydalanması da söz konusu değil.

İstanbul'a bağlı olduğu için daha çok İstanbul'a sirkülasyon olan bu mahallede araçlar Ferro Döküm'ün bulunduğu noktadan İstanbul yönüne doğru yan yolu kullanarak Tuzla Sapağı'na varıyor.

İlksan İl Temsilcisi Binali Tatar dayatma türü yapılacak kamulaştırma sonrası İlksan'a arsa bedelinin altında bedel ödenirse İlksan Genel Merkezi aleyhine dava açacaklarını söyledi. İlksan İl Temsilcisi Binali Tatar, Çayıro-va'da E-5 kenarındaki İlksan'a ait arazide üretimine yıllar önce son veren İlksan Defter Fab-rikası'nın yer aldığını, 1994 yılında içinde bulunan makinelerin satılmasının ardından binanın Kent Gıda'ya kiralandığını söyledi.

2003 yılında arazideki çalı çırpılık alanda çıkan şaibeli bir yangın sonrası Gebze Belediye encümeninin araziden iki dönüm yeri hastaneye yol olarak tahsis ettiğini belirten Tatar,

"Bu kamulaştırmada İlksan'a arsanın gerçek bedelinin hayli altında bir bedel ödenmişti" dedi.

'GENEL MERKEZ BİLGİLENDİRİLMEDİ'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan köprü çalışmasında, köprünün yan yollarından ötürü İlksan'a ait geride kalan 17 dönümlük araziden en az 3 dönümünün gideceğini öne süren Binali Tatar, "İBB söz konusu çalışması için İlksan Genel Merkezi'ni bilgilendirmedi bile. Bu saatten sonra köprünün önüne geçilemez ancak bir nevi dayatma usulü kamulaştırmada İlksan'a arsanın gerçek bedelinin ödenmeyeceğinden kaygılıyız" diye konuştu.

Söz konusu arazinin Gebze ilçe sınırları içinde E-5'e sıfır, sanayi ifrazlı tek arazi olduğuna değinen Tatar şunları söyledi:

"Ben emlakçılardan birim fiyatı üzerine bir araştırma yaptım. Bu bölgede bir metrekaresinin 1000 YTL'den aşağı olamayacağı söylendi. İlksan'ın çalışmaya ilişkin bilgi edinmesinin ardından genel merkezden gelinip incelemede de bulunuldu. Şayet bu kamulaştırmada arsa için gerçek bedeli ödenmezse kurumumuzun diğer il temsilci ve delegeleri Yaşar Balıkçı ve Önder Özdoğan ile birlikte İlksan Genel Merkezi aleyhine dava açacağız."

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan geçit sadece ASM John Hopkins Hastanesi'ne geçişe yarayacak. Tatar, İlksan'ın eski defter fabrikasının yer aldığı araziden daha önce de hastaneye yol gideceği gerekçesiyle kamulaştırma yapıldığını da sözlerine ekledi.