Kerç Köprüsü’nü vuran Ukrayna’ya kanlı misillemede bulunan Rusya Kiev, Lviv, Odessa ve pek çok kenti vurdu. Putin, saldırıların intikam amaçlı olduğunu açıkladı, Ukrayna'dan “Karşılık vereceğiz” yanıtı geldi.

Köprünün intikamı
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Kırım'ı Rusya'ya bağlayan Kerç Köprüsü'ne yönelik saldırıya Moskova'ının yanıtı sert oldu. Rusya cumartesi günkü saldırının intikamını almak için dün sabah saatlerinde Ukrayna’nın Kiev, Lviv, Dnipro, Odesa, Harkiv, Slavyanski, Zaporijya, Jitomir, Hmelnitski ve Mykolayev kentlerini bombaladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi’ne 1-2 kilometrelik mesafedeki hedeflerin de vurulduğu saldırılarda Kiev’de en az 8 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin de yaralandığı açıklandı. Kiev’deki Alman Büyükelçiliği’nin vize bölümünün bulunduğu binaya da Rus füzeleri isabet etti.

Zor bir sabah yaşadıklarını, ülkesine Rusya'dan düzinelerce füze ve İran üretimi Şahid kamikaze İHA'ları ile saldırı yapıldığını belirten Ukrayna lideri Volodomir Zelenski, "Savaşın 229’uncu gününde bizi yok etmeye, yeryüzünden silmeye çalışıyorlar. Zaporijya’da evlerinde uyuyanları, Kiev’de işe gidenleri öldürdüler” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da saldırılar sonrası, “Putin’in tek taktiği barışçıl Ukrayna şehirlerine terör salmaktır fakat Ukrayna’yı deviremeyecek. Bugünkü olaylar, Putin’le barışçıl yollarla konuşmak isteyenlere bir yanıt oldu" dedi. Ukrayna Savunma Bakanlığı ise Rusya’ya misliyle karşılık verileceğini şu sözlerle duyurdu: “Düşman acı ve ölümle cezalandırılacak. İntikamımızı alacağız.”

MOLDOVA DA AYAKTA

Moldova Dışişleri Bakanı Nicu Popescu, Rusya’nın Karadeniz’deki savaş gemilerinden Ukrayna’ya kendi hava sahalarından geçen üç adet füze fırlatıldığını duyurdu. Popescu, Moldova’daki Rus Büyükelçisi’nin açıklama yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını bildirdi. Savunma Bakanlığı ise Moldova hava sahasından geçen Rus füzelerinin sivil havacılık ve ülkenin altyapısı için “ciddi tehdit oluşturduğu” uyarısında bulundu.

PUTİN'DEN GÖZDAĞI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırılara yönelik "Uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzeler bu sabah (dün) Ukrayna'nın enerji, askeri ve iletişim tesislerini vurdu" ifadelerini kullandı. Güvenlik Konseyi'nde konuşan Putin, Ukrayna’yı Rusya’da çeşitli terör eylemleri yapmakla suçladı, "Rusya'ya karşı saldırılar devam ederse cevabımız sert olacak" diye ekledi.

Kerç köprüsü’ndeki patlamanın Rus sivil ve kritik altyapısına yönelik bir saldırı olduğunu belirten Putin, “Saldırıyı Ukrayna istihbaratının organize ettiği açıktır. Kiev rejimi uzun süredir terör yöntemlerini kullanıyor” dedi. Ukrayna’nın Kursk Nükleer Güç Santralı’na üç saldırı gerçekleştirdiğini ifade eden Putin, Ukrayna’nın Türk Akım doğalgaz boru hattına yönelik de sabotaj girişiminde bulunduğunu savundu. Ukrayna’nın sözkonusu saldırılarını yanıtsız bırakmanın artık mümkün olmadığını belirtti.

Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Rusya’nın saldırıdan sorumlu “teröristleri” öldürmesi gerektiğini söyledi. Medvedev, “Rusya bu suça ancak doğrudan teröristleri öldürerek yanıt verebilir, dünyanın her yerinde adet de budur. Rus vatandaşların beklentisi de budur” ifadelerini kullandı.

ÇİN’DEN İTİDAL ÇAĞRISI, NATO'DAN TEHDİT

Uzun yıllardır Rusya’nın yakın müttefiklerinden biri olarak bilinen Çin’den de bir açıklama geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, itidal çağrısı yaptı. Ning, “Umarız tansiyon kısa bir süre içinde düşer” dedi. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, AB'nin, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve diğer şehirlerindeki sivillere yönelik Rusya'nın saldırılarını kınadığını duyurdu. AB Temsilcisi, "Bu tür eylemlerin 21. yüzyılda yeri yoktur. Onları mümkün olan en güçlü şekilde kınıyorum. Ukrayna'nın yanındayız. AB'den ek askeri destek yolda" ifadelerini kullandı. Stoltenberg, "NATO'nun ‘cesur Ukrayna halkına’ desteği sonuna kadar sürecek" ifadelerini kullandı. ABD ise vatandaşlarına "Ukrayna'dan ayrılın" çağrısı yaptı.