Ekimin ikinci yarısında yaşamımıza fotokopi makinesi dahil oldu. Günlük hayatın değişilmezleri olan bazı ürünlerle de bu hafta içinde tanıştık

Kopya çekmek serbest!

22 Ekim:
Fotokopi makinesi icat edildi

Amerikalı fizikçi Chester Floyd Carlson, 22 Ekim 1938’de fotokopi makinesini icat etti. Bilindiği üzere fotokopi makinesi, çeşitli belgeleri ve diğer görsel materyalleri hızlı ve ucuz bir şekilde çoğaltmak için kullanılan bir cihazdır. Carlson, California Teknoloji Enstitüsü Fizik bölümünü bitirdikten sonra bir süreliğine Bell Telephone Company’de çalıştı. Daha sonra New York’ta P.R. Mollary Company’nin patent bölümüne girdi. Buradaki çalışmalarının ve patent çizimlerinin kopyalarını çıkarmakta yaşadığı güçlükler sonucu daha çabuk ve pratik şekilde kopya elde edebileceği yöntemler aradı. O dönemde pek çok şirketin fotoğraf çekerek ya da kimyasal yollarla kopya üretmeye çalıştığını biliyordu. Bu yüzden de Carlson elektrostatiğe yöneldi ve dört yıllık bir çalışmanın sonunda 1938 yılında kserografik kopyayı elde etmeyi başardı. Bu buluşa daha sonra eski Yunanca’da kuru ve yazma anlamlarına gelen kelimelerin birleşiminden “Xerografi” adı verildi. Carlson’ın bu buluşu ileriki yıllarda gelişmiş yazıcı, faks, tarayıcı ve dijital baskı sistemleri gibi ürünlerin de ortaya çıkmasına vesile oldu. Carlson 1940 yılında bu buluşunun patentini aldı ancak sonraki yıllarda geliştirmek ve pazarlamak konusunda pek çok sıkıntıyla karşılaştı. Yirmiden çok şirket tarafından geri çevrildi, bu buluşa yatırım yapmaya değecek kadar önemli olmadığını düşündüler.

25 Ekim:
Mikrodalga fırınlar satışta

kopya-cekmek-serbest-370637-1.

Evlerde kullanılan mikrodalga fırınların ilk örneği 25 Ekim 1955’te satışa sunuldu. Tappan şirketi tarafından satışa çıkarılmış olan bu fırın tipinden bugün ABD’de yaklaşık olarak 80 milyon civarında olduğu tahmin edilmekte ve bu sayının yarısı son yıllardaki satışlara ait. Mikrodalga fırın, yiyeceği ısıtmak için mikrodalgaları, yani radyo dalgalarını kullanan bir fırın çeşididir. Mikrodalga fırının çalışmasındaki en önemli özelliklerinden birinin, yemeği normal fırınlar gibi “dıştan içe” değil, “içten dışa” doğru pişirmesi olduğu söylense de bu bir mantık hatasıdır. Diğer pişirme yöntemlerinde ısı dıştan içe doğru yayıldığı için, mikrodalgaların etkisi “içten dışa” olarak algılanmaktadır. Aslında mikrodalga fırınlarda pişirme, “her yere aynı anda etki etme şeklinde”dir.

27 Ekim:
Naylon müjdesi

kopya-cekmek-serbest-370638-1.

1939 yılının 27 Ekim günü DuPont şirketi, naylon ipliğini ilk sentetik iplik olarak dünyaya duyurdu. Naylon, İngilizce “nylon” sözcüğünden türetilmiş bir isim. Mecaz olarak, düzmece, sahte anlamı katmak üzere isim tamlamalarında da kullanılmakla birlikte, bu sözcük aslen kimyasal bir terimdir. Kimyasal adı polihekzametien adipamit’tir. Naylon, 1940’lı yıllarda kadın çorabı olarak kullanılmaya başlandıktan hemen sonra oldukça ünlenmiştir. Naylon aslında bir ticari isim olmakla birlikte, malzeme olarak kimya biliminde “poliamid” grubunda bulunur. Poliamidler, polimer zincirinde amid grupları bulundurdukları için bu isimle anılırlar.

28 Ekim:
Kolomb bu kez Küba’da

kopya-cekmek-serbest-370639-1.

Bu sayfada bir sömürge kaşifi olan Kristof Kolomb’dan sıklıkla bahsediyoruz. Kolomb, 28 Ekim 1492 günü ise Küba’yı keşfetti ve İspanya adına el koydu. Küba, 1898’de biten İspanya-Amerika Savaşı’na kadar İspanya’nın bir toprağı olarak kaldı ve 1902’de Birleşik Devletler’den resmi bağımsızlığını kazandı. Küba esas bağımsızlığını ise Castro kardeşler ve Che Guevara önderliğinde gerçekleşen devrim sonrası, 1959 yılında elde etti. 11 milyonluk Küba, Karayipler Denizi’nin en geniş yüzölçümüne sahip ülkesidir.