İs

SERPİL KORKMAZ İSKENDERUN

İskenderun Çevre Koruma Derneği, 'İs-I kenderun Körfezi için Acil Durum Planı' I hazırlanması gerektiği konusunda hükümeti, bakanlıkları ve yerel yöneticileri uyardı. İskenderun Demir Çelik Limanı, Botaş Dörtyol, Botaş Ceyhan, Sarıseki Gübre Fabrikaları Bakü-Tiflis-Ceyhan Terminali, POAŞ, Çekisan Ekinci, Yazıcı, Aygaz SASA Dupont, BP Dörtyol, Milangaz, Aytemiz Petrol, İpragaz Dörtyol, Delta, Toros, Gübre, Sugö-zü Termik Santrali'nin İskenderun Körfezi'nde faaliyette olmasından yola çıkan İskenderun Çevre Koruma Derneği'nin Başkanı Aylin Canpolat Ödemiş, yöre insanına ekonomik olarak herhangi bir getirişi olmayan bu tesislerin bölge ekonomisini daha fazla olumsuz etkilemesine meydan vermeden körfeze kıyısı bulunan Adana-Osmani-ye-Hatay Valilikleri ve hükümeti bir kez daha önlem almaya davet ettiklerini belirterek, İskenderun Körfezi Acil Durum Planı'nı yaşama geçirmeye çağırdı.

'TRAFİK OLAĞANÜSTÜ ARTTI'

Geçtiğimiz haftalarda Sugözü Termik Santrali'nin ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın işletmeye açılmasıyla körfezdeki gemi trafiğinin olağanüstü arttığına işaret eden Ödemiş, "Ve bu tehlike daha da artacaktır. Yöre insanına ekonomik olarak her-

hangi bir getirişi olmayan bu tesislerin bölge ekonomisini daha fazla olumsuz etkilemesine meydan vermeden körfeze kıyı bulunan Adana-Osmaniye-Hatay Valilikleri ve hükümeti bir kez daha önlem almaya ve İskenderun Körfezi Acil Durum Planı'nı yaşama geçirmeye çağırıyoruz," dedi.

» Dünya'nın petrolü buradan geçiyor

BAKÜ-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı'nın devreye girmesi, Türkiye'yi enerjide dünyanın en önemli geçiş terminallerinden biri haline getiriyor. Türkiye'deki merkez ise kuşkusuz Ceyhan. İşleme tesisleri tam kapasite ile devreye girdiğinde Dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 8'i buradan geçiyor olacak. Azeri ve Kazak petrollerini dünya pazarına taşıyacak olan boru hattına daha şimdiden başka talipler de var. Örneğin İran, Hazar'dan çıkardığı petrolü bu hatla Akdeniz'e ulaştırmayı teklif ediyor. İsrail ise Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattını Aşkelon-Eliat Boru Hattı bağlantısıyla Akdeniz'den Kızıldeniz'e uzatmayı ve böylece Hint ve Çin pazarlarına açılmayı istiyor. BTC boru hattı, Ukrayna'nın Rusya ile yaşadığı doğal gaz krizi örneğinde görüldüğü gibi daha güvenli bir alternatif oluşturuyor. Ayrıca petrol nakliyatının Karadeniz ve Boğazlar üzerindeki yükünü hafiflettiğini de unutmamak gerekiyor. Bütün bunlar İskenderun Körfezi'ni öne çıkarıyor. Bugün yoğun bir gemi trafiğine sahne olan İskenderun Körfezi Rotterdam gibi dünyanın en önemli limanlarından biri haline geliyor.

» 'Acil Eylem Planı olmayışı dezavantaj'

İSKENDERUN Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Bülent Kavşak, İskenderun Körfezi'nin gemi yanaşma, yükleme boşaltma tesisleri ile İskenderun Körfezi'nin petrol terminali olarak her geçen gün biraz daha önem kazandığını söyledi. Bakü-Ceyhan ve Botaş-Kerkük Boru Hatları ile gelen petrolün İskenderun Körfezi'nde depolanıp dünyaya dağıtılacağına işaret eden İskenderun Deniz Ticaret Odası Başkanı Bülent Kavşak, "Gelecekte önemli olacak olan bu körfezin acil eylem planı olmayışı önemli bir dezavantaj, iskenderun Körfezi'nde de tanker taşımacılığı potansiyele göre arttığında, kılavuzluk hizmetilerinin de mecburi tutulması gerekiyor. Devlet Demir Yolları iskenderun Limanı, Mersin Limanı'na göre daha avantajlı. Limanın derinliği ve yük kaldırma kapasitesi açısından daha iyi olan limanımızın bir an önce konteyner terminaline kavuşturulması gerekiyor. Konteyner taşımacılığı için gereken çalışmaların bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Irak'daki ortamın istikrara kavuşması halinde limanımızda konteyner trafiği başlayacak. Ve İskenderun Limanı daha avantajlı konuma gelecektir," dedi.