Körfez ülkeleri arasında petrol krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ve üyesi olmayan ülkelerin bir araya geldiği OPEC+ toplantısına Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki anlaşmazlık damga vurdu. Taraf ülkeler cuma günü çıkan tartışmanın ardından tekrar bir araya gelemedi.

ÜRETİM KOTASINDA ORTAYA ÇIKAN KRİZ

Cuma günü gerçekleşen son toplantıda, petrol üretim politikaları konusunda iki ülke arasındaki anlaşmazlık bu haftaya da sıçradı. Pazartesi yapılması gereken devam toplantısı bu anlaşmazlık sebebiyle iptal edildi. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki gerilim sebebiyle petrol üreticileri grubu OPEC’in geleceğine ilişkin soru işaretleri oluştu.

Suudi Arabistan liderliğinde gerçekleştirilen görüşmelerde, Ağustos-Aralık dönemi petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil arttırılması ve mevcut üretim kesintisi anlaşmasının 2022 yılı sonuna kadar uzatılması önerisi konusunda anlaşma sağlanamadı. Öneri, üye ülkelerin çoğu tarafından desteklenirken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin “üretim kotasının arttırılması isteği” anlaşmazlığa sebep oldu. Öneri kabul edilemezken, ardından yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.

ABU DABİ KENDİ BAĞIMSIZLIĞINI İSTİYOR

Cnbc haber sitesine konuşan BBC’den Helima Coft, iki ülke arasında toplantı sonrası görüşmelerin devam ettiğini söylerken, Abu Dabi’nin, OPEC ile sorununun tek bir anlaşmadan fazlası olduğunu belirtti. Coft; “Kriz petrol fiyatlarıyla sınırlı değil. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudilerin gölgesinden sıyrılıp küresel ilişkilerde kendi yolunu çizmek istiyor” yorumunu yaptı. Geçmişte de OPEC içerisinden ayrılmayı gündemine alan Birleşik Arap Emirlikleri şu an örgütün karar almasını imkânsız kılıyor. Bir süredir gerilimli olan Suudi Arabistan-BAE ilişkilerinin yarattığı kriz, bir önceki yıl gerçekleşen petrol krizini anımsattı. Geçen yıl Rusya ve Suudi Arabistan arasında çıkan petrol fiyatı anlaşmazlığı da sektörde krize sebep olmuştu. OPEC+nın bir sonraki toplantısı için henüz tarih belirlenemedi.