Ukrayna'nın İngilizlerin desteğiyle Karadeniz'deki gemilere saldırmasına tepki gösteren Rusya tahıl koridoru anlaşmasını askıya aldı. Anlaşmanın yürürlükten kalkması gıda krizini yeniden tetikleyebilir.

Koridor misillemesi
Kırım’daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine dün yönelik saldırılar düzenlendi. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Rusya tahıl koridoru anlaşmasına katılımı askıya aldı. Karar Kırım'daki gemilere yapılan saldırıların ardından geldi. Kararı duyuran Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Kiev rejiminin 29 Ekim'de İngiliz uzmanların da katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve tahıl koridorunun güvenliğini sağlayan sivil gemilere karşı gerçekleştirdiği terör eylemi ışığında Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya almıştır" denildi.

Savunma Bakanlığı karar öncesinde Kırım'daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirmişti. Açıklamada, saldırıda çok sayıda insansız hava aracının kullanıldığı ve bunların tamamının yok edildiği belirtilerek, saldırıya uğrayan Karadeniz Donanması gemilerinin, tahıl anlaşması kapsamında oluşturulan koridorun güvenliğinin sağlanması sürecinde yer aldığı ifade edilmişti.

‘PANİK YAPMAYIN’ ÇAĞRISI

Kırım’daki saldırıları üstlenen Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, "Panik etmeyin. Vatandaşlarınıza savaşı kazandığınızı da söyleyin. Karadeniz Filosu ise denize açıldı" paylaşımı yaptı.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın iddialarını yalanladı.

BM ÇAĞRI YAPMIŞTI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova önceki gün Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması konusunda açıklamalarda bulunmuş ve anlaşmanın gereği olarak Rus tahılını ve gübresini kapsayan yaptırımların tam olarak kalkmadığını belirtmişti. Hemen ardından BM Genel Sekreteri Guterres adına yapılan açıklamada başta Batılı ülkelere Rusya'nın tahıl ve gübre ihracatını kapsayan engellerin kaldırılmasının hızlandırılması çağrısı yapılmıştı.

BM’den yapılan açıklamada “Genel Sekreter, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yenilenmesi ve tam olarak uygulanmasının yanı sıra Rusya Federasyonu ile imzalanan anlaşmanın tam olarak uygulanmasına sarsılmaz bağlılığını ve güçlü desteğini ifade eder. BM, bu amaca yönelik olarak tüm taraflarla aktif ve sürekli angajmanını sürdürmektedir” denilmişti.

İSTANBUL'DA İMZALANMIŞTI

Rusya'nın 24 Şubat'taki Ukrayna işgali küresel düzeyde bir enerji ve gıda krizine yol açtı. Dünyanın tahıl depoları sayılan Ukrayna ve Rusya'dan yapılan sevkiyatların durması sonrası pek çok ülke ciddi şekild ekrize girdi. Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna arasında 22 Temmuz'da İstabul'da imzalanan anlaşma ile yeniden tahıl sevkiyatına başlanmıştı. Ukrayna'dan tahıl ve gübre ihracatını kolaylaştırma anlaşmasının süresi 120 gündü.

Taraflardan itiraz gelmemesi halinde anlaşma 19 Kasım'da otomatik olarak uzatılacak. Birleşmiş Milletler Yardım Şefi Martin Griffiths, Ukrayna'nın Karadeniz'den tahıl ihracatının yeniden başlamasını sağlayan anlaşmanın Kasım ortasından sonraya uzatılacağı konusunda "nispeten iyimser" olduğunu söylemişti.