Korkmaktan korkmamalıyız
Fotoğraflar: Afife Tiyatro Ödülleri

Kültür Sanat Servisi

Afife Jale anısına düzenlenen 24. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri 16 dalda sahiplerini buldu. Son 3 yılda hayatını kaybeden sanatçıların anılmasıyla başlayan törende ödüller kadar sanatçıların konuşmaları da damga vurdu. “Yapı Kredi Özel Ödülü”ne değer görülen Zihni Göktay ödülün manevi ağırlığının bilincinde olduğunu vurgulayarak, “73 oyunda oynadım ama bu ödülü alamadım. Hiç olmazsa giderayak bu güzel ödüle sahip olmanın gururunu layık görenlere çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

 Zihni Göktay Zihni Göktay

Burhan Şeşen şöyle konuştu: Yoksulluğun, maden kazalarında işletmelerden doğan ölümlerin kader olmadığı bir ülkeyi biz burada bulunan sanatseverler ve sanatçılar yaratacağız. Bakmayın diğerlerinin boş konuşmalarına, bunu yaratacak olan bizleriz. Şarkılarımızla, tiyatro oyunlarımızla, sinemalarımızla, kitaplarımızla bunu yapacak olan bizleriz. Ben bu ödülü pandemi sürecinde devletin umursamazlığı yüzünden hayatını kaybeden tüm müzisyen dostlara adıyorum.

Burhan ŞeşenBurhan Şeşen

“Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü”nü almak için sahneye çıkan Ahmet Sami Özbudak ise, “Ermeni, Kürt, Rum, LGBTİ’li kimlikleriyle hâlâ bu ülkede yaşamak için direnen herkes için” dedi.

Ahmet Sami ÖzbudakAhmet Sami Özbudak

“Aşınma” oyunundaki performansıyla “Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu” ödülüne değer görülen Yiğit Özşener, “25 seneden fazla oldu tiyatro yapıyorum. Aşınma’nın provalarını yaparken ilk defa “Eğer bir ödül alacaksam Aşınma’ya gelsin” dedim. Çünkü korku hükümdarlığına mahkûm edildiğimiz onun bütün zulmünü yaşadığımız bir zaman diliminde ‘Asıl korku korkmaktan korkmak’ diyen bir oyunun sizin takdirinizi kazanmış olması yalnız olmadığımız anlamına geliyor. Bunun için çok teşekkür ederim. Evet Şahika Tekand sen haklısın, bu korkuyu içimize salan; öyle sapasağlam, dertsiz, bize çektirdikleriyle gamsız kedersiz, hiçbir şey olmamış gibi her şeyi ardında bırakıp gidemeyecek” sözlerini kaydetti.

Yiğit ÖzşenerYiğit Özşener

***

16 DALDA ÖDÜL VERİLDİ

“Haldun Dormen Özel Ödülü”, “Amadeus” ekibine, “Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü” Ahmet Sami Özbudak, “Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü” de Engin Uludağ’a değer görüldü.

“Haldun Dormen Özel Ödülü”ne, “Amadeus” ekibi değer görüldü.“Haldun Dormen Özel Ödülü”ne, “Amadeus” ekibi değer görüldü.

“Yılın En Başarılı Oyunu” ödülü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahnelenen “Vişne Bahçesi”ne verilirken, “Yılın En Başarılı Yönetmeni” ise “İki Efendinin Uşağı” oyunuyla Aslı Öngören seçildi.

“Yılın En Başarılı Yönetmeni” “İki Efendinin Uşağı” oyunuyla Aslı Öngören seçildi.“Yılın En Başarılı Yönetmeni” “İki Efendinin Uşağı” oyunuyla Aslı Öngören seçildi.

Etkinlikte, “Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” ödülünü “Herkes Kocama Benziyor” oyunundaki performansıyla Pınar Güntürkün, “Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu” ödülünü de “Aşınma” oyunundaki performansıyla Yiğit Özşener aldı.

“Nora 2’deki rolüyle Nihal Geyran Koldaş “Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu”, “Acting”deki rolüyle Fatih Sönmez de “Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu” olarak belirlendi.

“Yılın En Başarılı Işık Tasarımı” ödülüne “Toz” oyunuyla Yakup Çartık, “Yılın En Başarılı Sahne Müziği” ödülüne “İki Efendinin Uşağı” oyunuyla Burhan ve Gökhan Şeşen’in layık görüldüğü törende, “Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı” ödülünü Eylül Gürcan, “Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı” ödülünü de Efter Tunç aldı.

Ayrıca “Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı” ödülü Sena Başdoğan, “Yılın En Başarılı Hareket Düzeni (Koreografisi)” ödülü “Vişne Bahçesi” ile Tuğçe Ulugün Tuna’nın oldu.