Deprem korkusu nedeniyle yurttaşlar İstanbul’dan göç etmeye başladı. Edirne ve Kırklareli’ne göç artarken her iki kentte de arsa ve konut satışlarında artış görüldü.

Korku nedeniyle göç
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

İstanbul’da gerçekleşmesi beklenen depremin endişesi, Edirne ve Kırklareli’nde emlak satışlarında artışa neden oldu. Maraş merkezli depremlerin korkuttuğu İstanbullular, alternatif arayışına yöneldi. Fay hattından uzaklığı ve İstanbul'a yakın olması nedeniyle Edirne ve Kırklareli'ne talep artarken yurttaşlar bu kentlerde arsa ve ev almaya ya da kiralamaya başladı. Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Başpınar, toplumsal olarak afetlerin ardından insanların güvenli bölgelere gitmelerinin makul bir gerekçe olduğunu söyledi. Son yaşanan depremlerin ve deprem beklentisinin İstanbul'dan göçü tetiklediğini belirten Başpınar, güvenli görülen bölgelere insan hareketliliğinin yaşandığını kaydetti. Sosyal medyada “İstanbul'da bir deprem oldu olacak” gibi paylaşımların insanların göç güdüsünü artırıyor” dedi.

RİSKİ AZALTAN ÖNLEM

Başpınar, TOKİ konutlarının güvenli olması nedeniyle bu yapılara olan ilginin de çok ciddi anlamda arttığına vurgu yaptı. Başpınar, insanların geçmişe kıyasla risklerin azaltılmasına yönelik daha fazla çaba sarf ettiğinin görüldüğünü belirten Başpınar, “Kırklareli'nde emlak fiyatlarında depremden bugüne kadar yüzde 20 ve 25 oranında artışlar yaşandı. Göç etmek, riski azaltan bir önlem olarak görülüyor. Burada ister istemez belli şehirler ön plana çıkacak” diye konuştu. Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık da depremlerin ardından Kırklareli'nde göç hareketliliğinin arttığını belirtti. Ilık, “Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden aldığım bilgiler doğrultusunda satışların arttığını öğrendim. Bizi de çevreden ve ülkemizin belirli yerlerinden arayanlar satılık arsa ve daire soranlar oluyor. Son 20 günde İstanbul'dan kentimize yerleşmek isteyen yaklaşık 2 bin kişiye ev ve arsa satıldı” ifadelerini kullandı. Edirne Ticaret Odası Başkanı Sezai Irmak ise kente deprem bölgesinden gelen yaklaşık 5 bin kişinin dışında özellikle İstanbul'dan göç olduğunu aktardı. Edirne Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Serhat Çeker, son günlerde ev ve özellikle arsalara olan talep nedeniyle fiyatların yükseldiğini anlatarak “İnsanlar menfaatleri doğrultusunda daha önce 1 olan fiyatı 2 katına 3 katına 4 katına çıkardılar” dedi.