Azerbaycan ile Ermenistan arasında yeniden patlak veren çatışmalar nedeniyle bölgede yükselen tansiyon düşmüyor. Misnk Grubu ve bölge ülkelerinin devreye girdiği krizde karşılıklı suçlamalar sürüyor

Korkutan çatışma

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Azerbaycan ile Ermenistan sınırında, iki ülke askerleri arasındaki çatışmalar sürerken karşılıklı yaşanan can kayıpları nedeniyle yükselen tansiyon düşmüş değil. Taraflar arasındaki çatışmalar ve topçu atışları, pazar gününün ilk saatlerinden bu yana devam ederken hem Azerbaycan hem de Ermenistan birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

Son olarak çatışmalarda 7 Azeri askeriyle 4 Ermeni asker ve bir sivilin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Azerbaycan tarafında ölenlerin arasında bir tümgeneralin de bulunduğu açıklanmıştı. Ermenistan tarafında ölen 4 askerden birinin de görevli komutan olduğu belirtildi.

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Naghdalyan, Berd şehrinin Azeri güçleri tarafından topçu ateşine tutulduğunu ve buna karşın da Ermeni güçlerinin de sınır yakınlarındaki bir Azeri üssünü vurarak kullanılamaz hale getirdiğini öne sürdü.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Artsrun Ovannisyan, Azerbaycan ordusunun Tovuz bölgesine 'Grad' çok namlulu roketatar sistemleriyle saldırı düzenlediğini söyledi. Azerbaycan, bu açıklamayı dezenformasyon olarak niteledi.

Sputnik'e verdiği demeçte Ovannisyan'ın açıklamalarına yanıt veren Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vagif Dergahlı, "Ermeni basınında yer alan, Azerbaycan ordusunun cephe hattının Tovuz kesimindeki Ermeni güçlerine karşı 'Grad' çok namlulu roketatar sistemlerini kullandığına dair haberler dezenformasyon" dedi. Dergahlı, Ermeni tarafına eğer varsa 'Grad' çok namlulu roketatar sistemlerinin kullanıldığını gösteren kanıtları sunma çağrısı yaptı.

MOSKOVA’DAN UYARI

Rusya, her iki ülkeye yönelik olarak tansiyonun düşürülmesi uyarısında bulundu ve arabulucu olmaya hazır olduğunu dile getirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov çatışmalardan derin endişe duyduklarını belirterek, taraflara "itidal" çağrısında bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Azerbaycan ve Ermenistan mevkidaşlarıyla konuya ilişkin telefon görüşmeleri yaptığını hatırlatan Peskov, arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını da vurguladı.

NATO da benzer şekilde taraflara itidal çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Azerbaycan’a yönelik saldırıların karşısında Azerbaycan’ın yanında olduğunu söyledi.

BAKÜ’DE SEFERBERLİK EYLEMİ

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de halk da yürüyüş düzenledi ve Meclis binası önünde toplandı. Binlerce kişi “Karabağ bizimdir, bizim kalacak” sloganları atarken seferberlik hali ilan edilmesini talep etti. Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1994 yılında ateşkes imzalanmış ancak o tarihten bu yana zaman zaman taraflar arasında ateşkes ihlal edilmişti.

NE OLMUŞTU?

Pazar günü Azerbaycan-Ermenistan sınırdaki Tovuz bölgesinde meydana gelen çatışma sonucunda 4 Azeri askeri yaşamını yitirmiş 2 Ermeni asker ise yaralanmıştı. Azerbaycan ordusu, “Ermenistan, Tovuz bölgesinde ateşkes rejimini kabaca ihlal ederek, topçu birliklerinden mevzilerimizi ateş altına aldı” açıklaması yapmıştı. Ermenistan ise, Azerbaycan tarafını sınırı ihlal etmekle suçlayarak “Askerler destek noktasını ele geçirmeye çalıştı, ancak ateşle karşılık verilmesi üzerine geri çekildi” ifadelerine yer vermişti. Salı günü çıkan çatışmalarda ise Azerbaycan ordusundan biri tümgeneral olmak üzere 7 asker ve 1 sivil toplam 8 kişi yaşamını yitirdi. Ermenistan ise iki askerinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Associated Press pazartesi ve Salı günkü çatışmalarda iki taraftan ölenlerin sayısının 14'e çıktığını duyurdu