Irak’ta Şii lider Sadr’ın, siyasetten çekildiğini duyurmasının ardından sokağa çıkan Sadr destekçileri Yeşil Bölge’yi işgal etti. Irak Komünist Partisi liderlerinden Ahmed, “Bu adım, siyasi arenada İran destekli grupların zaferi” dedi.

Korkutan istifa
Sadr destekçileri Yeşil Bölge’yi işgal etti. Güvenlik güçleri zorla dışarı çıkarsa da bahçede eylemler sürdü. (Foto:AA)

Yaren ÇOLAK

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, siyasetten tamamen çekildiğini duyurdu.

Şii dini ve siyasi lider Sadr, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Siyasi işleri bıraktığımı ve siyasetten tamamen çekildiğimi ilan ediyorum. Babamın mezarı, tarihi eser kurumuyla Sadr ailesinin müzesi hariç tüm kurumları kapatma kararı aldım" ifadesini kullandı.

Açıklamasında, İran’da ikamet eden ve dün ‘mercilik görevine son verdiğini’ duyuran Iraklı Şii dini mercilerden Ayetullah Kazım el-Hairi’yi de eleştiren Sadr, Hairi’nin mercilikten çekilme kararını kendi iradesiyle almadığın savundu.

Irak’ta Sadr’a bağlı politbüro başta olmak üzere siyasi, ekonomik ve askeri kurumlar bulunuyor.

Şii liderin ‘siyasetten çekilme ve kurumları kapatma’ kararı sonrası destekçileri sokaklara döküldü. Mukteda es-Sadr destekçileri Bağdat’taki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı işgal etmesi üzerine başkentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Mukteda es-SadrMukteda es-Sadr

Ülkede yaşananları Kürdistan Komünist Partisi liderlerinden ve Gazeteci Handren Ahmed, BirGün’e değerlendirdi.

KRİZ DOĞURAN HAMLE

Sadr’ın siyasetten çekildiğine dair ilk açıklaması olmadığına dikkat çeken Ahmed, “Sadr, üçüncü kez siyasetten ayrıldığını açıklıyor. Ancak bu adım, siyasi arenada İranlı akımın zaferi dâhil birçok şeyi beraberinde getiriyor. Sadr’ın çekilmesi bir başka deyişle mevcut siyasi sistemin değişmesi demek” dedi.

Yeşil Bölge’nin Sadr destekçileri tarafından tekrar işgal edildiğini aktaran Ahmed, “Sadr’ın yeni siyasi pozisyonuna karşı bir beklenti ve temkinli bir duruş oluştu. Ayrıca Sadr’ı verdiği karardan döndürmek için, binlerce destekçisi sokağa çıktı. Diğer yandan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, siyasi tıkanıklığı aşmak adına gelişmelerle ilgili başkanlıklar ve siyasi bloklarla görüşme denemelerinde bulundu” diyerek ülkedeki durumu özetledi.

Handren Ahmed, Kürdistan Komünist Partisi Lideri, GazeteciHandren Ahmed, Kürdistan Komünist Partisi Lideri, Gazeteci

Eylemcilerle güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıktığını kaydeden Ahmed, “Başbakan Kazımi ve Barzani tarafından, Sadr dışındaki partilere görüşmeler gerçekleştirilerek, hükümetin oluşturulması ve yeni devlet başkanının seçilmesi girişimleri var. Bu ise protestoların sürmesine sebep olacak” ifadelerini kullandı.

SADR’A BASKI OLABİLİR

İstifanın arka planına ilişkin değerlendirmede bulunan Ahmed, “İran’a yapılacak imtiyazlar karşılığında, İran’ın nükleer anlaşmada onayı için, İran’a sadık diğer grupların lehine olacak şekilde Sadr’a karşı baskılar yapılmış olabilir” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Irak’ta en büyük kitlesel tabana sahip Şii dini ve siyasi lider Mukteda es Sadr, Ekim 2021’deki seçimden galip çıksa da hükümeti kuramamış, ardından grubundaki milletvekillerini istifa ettirerek siyasetten çekildiğini açıklamıştı. Sadr sonrası hükümet kurma işi rakibi Koordinasyon Çerçevesi’ne geçmişti.

Koordinasyon Çerçevesi’nin başbakan adayı olarak eski Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Muhammed Şiya Sudani’yi seçtiğini duyurması üzerine Sadr yanlıları protestolara başlamıştı. Sadr yanlıları parlamentoyu basmıştı.

Sadr, anayasa, yargı yönetimi ve rejim değişikliğiyle erken seçim yapılmasını istemişti. Sadr’ın rakibi İran destekli Şii Koordinasyon Çerçevesi ise buna meclisin karar vermesi gerektiğini belirterek söz konusu taleplere itiraz etmişti.

Sadr, Koordinasyon Çerçevesi yöneticilerinin ‘masaya dönme’ çağrılarını yanıtsız bırakarak, onlarla bir daha uzlaşı masasına oturmayacağını dile getirmişti.