Savaş, çatışma, gerilimler devam ederken egemenlerin askeri harcamaları rekor kırdı. Silahlanma yarışının zirvesinde ise ABD, Çin ve Hindistan var. Ukrayna savaşıyla birlikte ülkelerin silahlanması daha da arttı.

Korkutan yarış

Dış Haberler

Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü'nün (SIPRI) raporuna göre en fazla askeri harcama yapan ülkeler sırasıyla ABD, Çin, Hindistan, İngiltere ve Rusya oldu. Bu 5 ülkenin harcaması, toplam harcamanın yüzde 62'sine denk geliyor. Harcamaların Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden önce tırmanışa geçmesi dikkat çekti.

Açıklanan rapora göre, dünyada ulusların toplam askeri harcamaları 2021 yılında ilk kez 2 trilyon doları aşarak rekor kırdı.

SIPRI’nin yayımladığı rapora göre, 2011 ve 2014 yılındaki kısa dönemli düşüşler haricinde ülkelerin savunma harcamaları 7 yıl boyunca aralıksız artmaya devam etti.

ABD AÇIK ARA ÖNDE

ABD 2021 yılında silahlı kuvvetlerine 801 milyar dolar harcayarak açık ara birinciliğini korudu. ABD askeri harcamaları geçtiğimiz on yıl içinde küresel harcamaların yüzde 39’unu oluşturdu.

SIPRI Araştırmacısı Alexandra Marksteiner’a göre ABD’nin silah satın alımı düşerken askeri Ar-Ge için yapılan araştırmalara daha fazla fon ayırdığını belirtirken bu tablonun ABD’nin yeni nesil teknolojilere odaklandığına işaret ettiğine dikkat çekti.

ALMANYA YEDİNCİ SIRADA

Almanya’nın 2021 yılındaki askeri harcamaları gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1,3'üne tekabül etti. SIPRI'ye göre Almanya'nın harcamaları enflasyon nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 1,4 düşerek 51,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Almanya Avrupa’da en fazla askeri harcama yapan üçüncü, dünya genelinde ise yedinci ülke oldu. Almanya'nın askeri harcamaları son on yılda yüzde 24 arttı.

HARCAMA SÜREKLİ ARTTI

Raporda, Çin'in harcamalarının 2012-2021'de yüzde 72, askeri harcamaların geçen yıl da yüzde 4,7 artarak 293 milyar dolara yükseldiği bildirildi. Çin'in askeri harcamalarındaki artış 27 yıldır devam ediyor. Çin'in askeri bütçesinin büyüklüğü 293 milyar dolar.

SIPRI araştırmacılarına göre Çin'in bu yatırımları, Avustralya ve Japonya gibi Güney ve Doğu Çin denizlerindeki ülkelerin de harcamalarını artırmasına yol açıyor.

Geçen yıl Hindistan'ın harcamalarının yüzde 0,9 artışla 76,6 milyar dolara çıktığı belirtilen raporda, Hindistan'ın askeri harcamalarının 2012-2021'de de yüzde 33 arttığı kaydedildi.

Raporda, Çin ve Hindistan'ın yanı sıra 68,4 milyar dolarlık harcamayla İngiltere ve 65,9 milyar dolarlık harcamayla Rusya'nın küresel olarak en fazla askeri harcama yapan ülkeler arasında yer aldığı kaydedildi.

GSYH'SININ % 4,1'İNE DENK

Rusya'nın askeri harcamaları, Ukrayna sınırına yığınak yaptığı 2021 yılında yüzde 2,9 artarak 65,9 milyar dolara çıktı. Rusya'nın son üç yıldır sürekli yükselen askeri harcamaları Gayri Safi yurt içi nasıla(GSYH) 'sının yüzde 4,1'ine ulaştı. SIPRI'nin Askeri Harcama ve Silah Üretim Programı'nın direktöü Lucie Béraud-Sudreau'ya göre Rusya'nın harcamalarını artırabilmesini yüksek petrol ve gaz gelirleri sağladı.

İRAN’DAN ADIM

Araştırmanın öne çıkan bir başka bulgu ise İran'ın 4 yıl sonra ilk kez savunma bütçesini artırarak 24,6 milyar dolara çıkarması oldu.

Türkiye'nin harcamaları ise geçen yıl 2020'de olduğu gibi düşüş kaydetti. Geçen yıl Türkiye'nin askeri harcamaları 15,5 milyar dolar oldu.