Çin’de korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı 106’ya, vaka sayısı ise 4 bin 515’e yükseldi. Dünya genelinde etkisini artıran virüs Almanya’ya da sıçradı. Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü salgının alarm seviyesini yükseltti

Korona dünyaya yayılıyor

Haber Merkezi

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip korana virüsü (2019-nCoV) nedeniyle ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 106’ya çıktı. Virüsün ortaya çıktığı Vuhan kentinin bağlı olduğu Hubey eyaletinde hayatını kaybedenlerin sayısı 100, enfekte sayısı ise 2 bin 714 kişi oldu.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde etkili olan salgın nedeniyle virüs bulaştığı kesinleşen kişi sayısı 4 bin 515. Bununla birlikte virüs bulaştığı şüphesi bulunanların sayısı 6 bin 973 olarak bildirilirken, gözlem altına alınanların sayısı 44 bin 132’yi buldu.

Salgına karşı alınan önlemler çerçevesinde okullarda yarıyıl tatilinin uzatıldığı belirtildi. Öğrencilere tatil boyunca dışarı çıkmamaları, toplu etkinlik yapmamaları tavsiye edildi.

Aksaray’da 12 kişi gözlem altında

Aksaray’da, öksürük ve bulantı şikâyetleriyle hastaneye kaldırılan, 10’u Çinli turist, 2’si Türk 12 kişi, korono virüsü şüphesiyle tedbir amaçlı gözlem altına alındı. Sağlık Bakanlığı’na gönderilen kan örneği sonuçlarının beklendiği, herhangi bir bulguya rastlanmazsa 12 kişinin taburcu edileceği belirtildi.

Kapadokya gezisi kapsamında Aksaray’ın Sultanhanı ilçesine gelen, 10 Çinli turistten 1’i, öksürük ve bulantı şikâyetleriyle acile başvurdu. Aksaray Valisi Ali Mantı, Kapadokya gezisine katılan turistlerden 1’inin öksürük şikâyeti üzerine, temasta bulunan diğerlerinin de tedbir amaçlı gözlem altında olduğunu söyledi.

Nevşehir’de Kapadokya gezisi sırasında üst solunum yolu rahatsızlığı şikâyetleri artan Çinli turist Jiang Yifeng virüs şüphesiyle tedaviye alındı. Tetkiklerinde virüse rastlanmayan turist, taburcu edildi.

DSÖ, alarm seviyesini yükseltti: Hata yaptık

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) salgının risklerini değerlendirirken hata yaptıklarını kabul etti ve alarm seviyesini yükseltti. DSÖ tarafından yapılan değerlendirmede virüsün aciliyet durumunun Çin’de çok yüksek, bölgede ve dünyada da yüksek olduğu belirtildi.

Kargo yoluyla da bulaşabilir

KESK’e bağlı Haber-Sen, korona virüsün kargo yoluyla yayılabileceğine işaret ederek gerekli önlemlerin alınmasını istedi. Sendikadan yapılan açıklamada, virüsle ilgili kamuoyunda seyahat konusuna değinildiği, posta/kargo trafiğinin ise kısmen göz ardı edildiği ifade edildi. Açıklamada, “Ülkemize de koronavirüs salgınının ulaşım/seyahat ve posta/kargo ile girebileceğini öngörmek ve bu konuda önlem almak şarttır. Uluslararası havalimanlarında ve gümrük kapılarında virüse karşı ciddi önlemler alınırken Türkiye’nin en büyük uluslararası posta trafiğine sahip kurumu olan PTT’de gerekli önlemler alınmamıştır. Virüse karşı acilen PTT personeli bilgilendirilmeli, ciddi güvenlik önlemleri alınmalıdır. Virüsün tek bir PTT emekçisine bulaşması halinde salgına dönüşmesi ve tüm toplum sağlığını tehdit etmesi kaçınılmazdır” dendi.