Sağlık Bakanlığı’nın tartışmalı verilerine göre, vaka sayısı azalsa da ölümler durmuyor. BirGün, 4 kentin durumu inceledi: Antalya’da yoğun bakımlar dolu, Aydın’da yaşamını yitiren sayısı düşmedi, Manisa’da ağır hasta sayısında iniş yok, Van’da vaka sayısı günlük 300.

Korona ölümlerinde azalma yok

Berkay SAĞOL

SAĞLIK Bakanlığı’nın verilerine göre, ay başındaki yüksek hasta ve vaka sayısı son günlerde azalma eğiliminde. Ancak yaşamını yitiren sayısı hâlâ düşmedi. Ülkede alınan önlemlerin yeterli olmadığı ortada. BirGün; Van, Manisa, Aydın ve Antalya’daki “son durumu” inceledi. Söz konusu kentlerin tabip odası başkanlarına göre, yetersiz önlemler nedeniyle hastaneler dolu.

Geçen aylarda günlük bin 500 civarında pozitif vaka olan Manisa’da da vaka sayıları yarı yarıya düşmüş durumda. Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran, “Vaka sayıları yarıya inmiş durumda ancak daha ciddi semptom gösteren vakalarda, yani hastanelerde yatan hastalarda çok ciddi bir azalma yok” dedi.


YOĞUN BAKIMLAR DOLU

Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin, kentte gözle görülür bir düşüşün olmadığını ifade etti: “Yoğun bakımlar hâlâ tam kapasite dolu. Hasta sayılarında bir azalma olduğunu düşünmüyoruz. Günlük 2 bin civarında yeni hasta sayımız var. Filyasyon ekiplerimiz sürekli çalışıyor. Aldığımız haberlere göre ilçelerde de hastalık yayılımı fazla. Dolayısıyla, ‘gözle görülür bir düşüş yaşadık’ diyemeyeceğim.”

Aydın Tabip Odası Başkanı Adalet Çıbık, “Aydın’da salgının pik yaptığı dönemde vaka sayıları günlük 500’e kadar çıkmıştı. Son süreçte ortalama olarak 250 civarına düştüğünü söyleyebilirim. Ölüm sayılarında henüz bir azalma yok. Vaka sayılarının düşmesinde, temaslıların izlem gününün 14 günden 10 güne çekilmesi de etkili oldu” ifadelerini kullandı.

ÖNLEMLER HÂLÂ YETERSİZ

Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç ise bir ay öncesinde göre vakalarda azalma olduğunu ancak Sağlık Bakanlığı’nın verilerinin güvenilir olmadığını söyledi. Yaviç, şöyle konuştu: “Biz burada 1 ay öncesine kadar yoğun bakımlarda yüzde 90’ların üzerinde bir doluluk görmüştük. Van’da günlük vaka sayısı şu an 300. Ancak Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerin gerçekçi olmadığını TTB defaatle paylaşıyor. Mevcut sayılarda düşüş olmuştur ama Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi değil. Çünkü olması gereken tedbirler bu değil. Sosyal hareketliliğin azaltılması gerek. Devlet destekli 28 günlük tam kapanma şart. Tedbir olsa da hareketlilik çok fazla; kamu kurumlarında kuyruklar var, işçiler ve emekçiler yine bu riskle karşı karşıya. Şu an uygulanan tedbirler yeterli ve gerçekçi değil.”