Korona virüsü salgını Çin’de büyük üretim tesisleri olan Amerikalı, Avrupalı ​​ve Japon otomobil üreticilerini de zor durumda bıraktı. Küresel otomotiv pazarındaki düşüş sürerken, Çin’de başgösteren salgın Çin merkezli küresel oto tedarik zincirlerini darmadağın etmekle tehdit ediyor

Korona virüsü otomotivi de vurdu

Ersoy YAŞAR

Volkswagen, Toyota, Daimler, General Motors, Renault, Honda ve Hyundai Çin’e yoğun yatırım yapan küresel otomobil üreticileri arasında yer alıyor. Bu üreticilerin Çin’de yerel şirketleri, markalar arası tedarik anlaşmaları ve büyük ölçekli fabrikaları bulunuyor. Çin, dünyanın en büyük otomobil pazarı olmasının yanı sıra diğer ülkelerden daha fazla otomobil üretme hacmine de sahip.

ÜÇÜNCÜ BİR DURGUNLUK YILI

Çin’deki otomobil fabrikaları Çin yeni yıl tatili için kapandığında, sektör zaten büyük bir baskı altındaydı. Elektrikli otomobiller için vergi teşvikleri ve yavaşlayan ekonomi nedeniyle satışlar iki yıldır düşme eğilimi gösteriyordu. Sektör analistleri önemli bir otomotiv merkezi olan Wuhan’da ortaya çıkan Korona virüsü salgınının eşi görülmemiş üçüncü bir durgunluk yılına neden olabileceği konusunda endişeliler.

S&P Global Ratings analistlerinin yayınladığı raporda, tüketicilerin, bulaşma riskini azaltmak için salgın tamamıyla kontrol altına alınana kadar bayilerden otomobil satın almaktan kaçınacağını varsaydıklarını açıkladı. Rapora göre salgın, Çin’deki otomobil üreticilerini ilk çeyrek üretimlerini yüzde 15 oranında azaltmaya zorlayacak.

AVRUPA HENÜZ ETKİLENMEDİ

General Motors, Nissan, Renault, Honda ve PSA Grubu, Wuhan’da Ocak ayının sonundan bugüne kilit altında olan büyük fabrikalara sahip. S&P Global Ratings verilerine göre Wuhan ve Hubei eyaleti, toplam Çin otomobil üretiminin yüzde 9’unu oluşturuyor. PSA Grubu, Wuhan tesisinin en az 14 Şubat’a kadar kapalı kalacağını açıkladı. Grup sözcüsü Avrupa operasyonlarının henüz herhangi bir parça veya lojistik kesintiden etkilenmediğini de belirtti.

General Motors CEO’su Mary Barra yaptığı açıklamada, şirketin, tedarik zincirinin bozulmamasını sağlamak için Çinli ortakları ve yerel sağlık yetkilileriyle birlikte çalıştığını söyledi ve 17 Şubat’tan sonra fabrika faaliyetlerinin yeniden başlayabileceğini henüz kesin olarak söyleyemeyeceklerini duyurdu.

Alman Daimler ve Volkswagen, Çin’deki tesislerinde bazı araçların üretimine devam etmeyi umduklarını açıkladı ancak her iki şirket de durumu izlemeyi sürdürdüklerini ve planları gerektiği gibi yapacaklarını da vurguladılar.
En büyük küresel otomobil üreticisi konumundaki Volkswagen, Korona virüsü salgınından en çok potansiyel hasara maruz kalan şirket konumunda yer alıyor. Volkswagen Çin’de üretiminin yüzde 40’ını oluşturan 24 otomobil ve parça üretiyor. Şirket, yaptığı açıklamada tedarik zinciri planlanlamasının ve müşteri teslimat hedeflerinin sapmadığını açıklasa da süreci izlediklerini ve gereken adımların atılacağını duyurdu.

Otomobillerinin yüzde 15’ini Çin’de üreten ancak Japon rakibi Honda’dan daha az zarara uğrayan Toyota da endişeli. Dünyanın ikinci en büyük otomobil üreticisi, 10 Şubat’ta üretime yeniden başlamayı umuyordu, ancak Çin’de 12 ortak girişim fabrikasını (dört otomobil ve sekiz parça veya bileşen) en az bir hafta daha kapalı tutmak zorunda kalacak.

SEKTÖRDE RİSK ARTABİLİR

Dünyanın en büyük oto bileşen üreticisi olan Alman mühendislik firması Bosch, ikisi Wuhan’da olmak üzere Çin’de çok sayıda tesise sahip. Önemli bileşen üreticileri Schaeffler, ZF Friedrichshafen, Faurecia ve Valeo gibi diğer parça tedarikçilerinin de ülkede önemli operasyonları bulunuyor.
Çin ayrıca elektrikli motorlar, şanzımanlar ve elektrikli otomobiller için diğer bileşenler için küresel üretim üssü. Çin’deki birçok şirketten parça tedarik eden Tesla da, Şanghay’daki yeni fabrikasında üretimi geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı.

Hyundai, Güney Kore›deki tesislerinde üretimi parça arzındaki sorundan ötürü askıya aldı. Ekonomist Simon MacAdam’a göre, Kore’nin otomobil sektörü, parçalarının yüzde 29’unu Çin’den alıyor. MacAdam, Hyundai’nin kararının Çin’in dünyadaki büyük imalat tedarik zincirleri için ne kadar değerli olduğunu vurguladığını belirtiyor.
Görünen o ki kriz ne kadar uzun sürerse, küresel otomotiv tedarik zincirlerinin hasar görme olasılığı da o kadar artacak. Çin hükümetinin bulaşma riskini sınırlamak için bölgesel üretim durdurma kararlarının kapsamını genişletmesi gündemde iken otomotiv üreticileri de satış ve rekabet baskısı altında yeni stratejiler geliştirmeyi sürdürüyorlar.