Koronavirüs gölgesinde yerel seçim

Fransa'da yerel seçim turu yeni tip koronavirüs kapsamında alınan önlemler içerisinde dün başladı. Seçimlerin ilk turunda ülke genelindeki seçmenler sandığa giderken oy işlemleri akşam saatlerinde sona erdi. Seçimlerde 20 bin 765 listede 902 bin 465 aday yarıştı. İkinci turu 22 Mart Pazar günü düzenlenecek seçimlerde, 34 bin 967 belediyenin yöneticileri belirlenecek.

Salgın nedeniyle tüm okul, kafe, restoran, bar, gece kulübü, sinema ve ticari işyerlerinin kapatıldığı; sadece market, eczane, banka ve benzin istasyonlarının açık bırakıldığı Fransa'da seçimlerin iptal edilmemesine karar verilmişti. Hükümetin aldığı kararla seçmenler, oy kullanmak üzere geldiği seçim merkezlerine girerken maske taktı, dezenfektan jel kullandı.

Oy kullanmak için sırada bekleyen kişiler arasında en az bir metre mesafe korundu. Seçim merkezlerinde yoğunluk oluşmaması ve çok sayıda kişinin bir arada bulunmasını önlemek için belirli saatlerde oy kullanılması tavsiye edildi.

MACRON'UN SINAVI

Son aylarda emeklilik reformu dayatmasıyla ülke genelinde genel grev gösterileriyle protesto edilen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için bu seçimler kritik konumda. Kurucusu olduğu iktidardaki parti Cumhuriyet Yürüyüşü Hareketi (LREM), ilk kez yerel seçimlere katılırken Macron için bu seçimlerin cumhurbaşkanı seçimi öncesinde sınav niteliği taşıyor.

Seçimlerde, adayların arasında 27'si LREM'den olmak üzere, 278 milletvekili ve 157 senatör bulunuyor. Son anketlere göre, ülkenin en önemli kentlerinden Paris, Lyon ve Marsilya'da LREM'nin adayları eski Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, Yann Cucherat ve Mathieu Grapeloup seçimlerin ilk turunu birinci sırada bitiremiyor görünüyor. Seçimin ilk tur sonuçlarının bugün netleşmesi bekleniyor.

SARI YELEKLİLER EYLEMDE

Fransa’da ‘Sarı Yelekliler’, hükümetin yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle yüzden fazla kişinin bir araya geldiği etkinlik ve gösterileri yasaklamasına rağmen eylem yaptı. Paris’te Montparnasse Bulvarı’nda toplanan yüzlerce gösterici, İtalya Meydanı’na yürüdü. Eylemciler ile polis arasında arbede yaşandı. Paris Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, başkentteki eylemde 52 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Dış Haberler Servisi