Koronavirüsün havaların ısınmasıyla birlikte etkisinin azalıp azalmayacağına dair bilim dünyasında araştırmalar sürüyor. Henüz soruya net bir yanıt verlilemezken, yapılan son araştırmalar hava sıcaklığının koronavirüs üzerinde etkisi olabileceğini işaret ediyor

Koronavirüs havaların ısınmasından etkilenecek mi?

ABD, Maryland Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, hava sıcaklığı ile koronavirüs arasında bir bağlantı olabileceği belirtildi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, “Tüm dünyayı etkileyen hastalığın adı COVID-19, neden olan ise koronavirüs ve onun da adı SARs-CoV-2. ABD, Maryland Üniversitesi araştırmacıları, SARS-CoV-2'nin mevsimsel özellik göstereceğini açıkladı. Hastalığın en yoğun olarak görüldüğü şehirlerde sıcaklığın 5 - 11 derece ve yüzde 50 - 80 nem oranına sahip olduğunda artış olduğunu tespit etti” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Kara, “Hava sıcaklığının ve nem oranının daha yüksek olduğu bölgelerde virüs daha az görülüyor. Havaların ısınmasıyla bulaştırıcılığın azalacağı öngörüsünü destekleyen bu veriler bizim için güzel haber, ancak iklim tek etken değil, lütfen evde olalım, evde kalalım” uyarısında bulundu.

BBC Türkçe'nin haberine göre; Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nden salgın hastalıkların kontrolü uzmanı Profesör Jan Albert, “Bir aşamada Covid-19 artık endemik hale gelecek. O zaman mevsimlerden etkilenmemesi çok şaşırtıcı olur. Ama önemli soru şu: Acaba pandemiye dönüşmüş olduğu bu dönemde mevsimlerden etkilenecek mi? Bundan emin değiliz ama kafamızın bir yerinde 'etkilenmesi mümkün' diye bir düşünce var” açıklamasında bulundu.

Araştırmalar ayrıca Sars-Cov-2'nin plastik, paslanmaz çelik gibi sert yüzeylerde 21 ila 23 santigrat derece arasında ve yüzde 40 nem ortamında 72 saat canlı kalabileceğini gösteriyor. Covid-19'a yol açan virüsün diğer sıcaklık ve nem oranlarında nasıl tepki verdiği henüz test edilmiş değil ama diğer koronavirüsler üzerinde yapılan araştırmalar bu virüslerin 4 santigrat derece ısıda 28 gün canlı kalabileceğini gösteriyor.

Sars-Cov-2'nin yakın bir akrabası sayılan ve 2003 yılındaki Sars salgınına yol açan virüsün soğuk ve kuru ortamlarda daha uzan yaşadığı bulunmuştu. Mesela yumuşak bir zeminde kuruyan Sars virüsü yüzde 40-50 rutubetli bir ortamda ve 22-25 santigrat derece sıcaklıkta 5 günü aşkın bir süre canlı kalabiliyor. Isıyı ve rutubeti artırdıkça canlı kalma süresi kısalıyor.

Madrid'deki Ulusal Doğal Bilimler Müzesi bünyesinde iklim değişikliğinin biyo çeşitlilik üzerindeki etkileri üzerinde araştırmalar yürüten Miguel Araujo, “İklim önemli çünkü, öksürük ya da hapşırık insan vücudundan dışarı çıkan virüsün hayatta kalma süresini etkiliyor. Virüs dışarda ne kadar uzun süre yaşayabiliyorsa, diğer insanları enfekte ederek yayılma kapasitesi de o kadar büyük oluyor. Sars-Cov-2 bütün dünyaya yayıldı ama en çok vaka daha soğuk ve daha az nemli bölgelerde görüldü.” açıklamasında bulundu.