İsviçre’de Federal konsey toplantısında korona virüsün yayılmasına karşı ilave tedbirlerin alınması kararlaştırıldı. Enfeksiyon sayısının çok yüksek bir seviyede oluşu ve yeni, çok daha bulaşıcı virüs varyantları ile tekrar hızlı bir artış riskinin olması nedeniyle ek tedbirler alınacak.

Koronavirüs: İsviçre daha sıkı tedbirlere geçiyor

BirGün İSVİÇRE

İsviçre’de toplanan Federal Konsey gergin epidemiyolojik durumu dikkate aldı. Konsey, bir yandan Aralık ayında kararlaştırılan tedbirleri beş hafta uzatıp restoranlar, kültür kurumları, spor tesisleri ve eğlence tesisleri Şubat ayı sonuna kadar kapalı kalması kararlaştırıldı. Diğer yandan da temasların sayısını büyük ölçüde azaltmak için yeni tedbirler almaya karar verdi. Konsey kararına göre 18 Ocak Pazartesi gününden itibaren, evden çalışma zorunlu olacak, günlük ihtiyaçlar için önem arz etmeyen mağazalar kapatılacak. Özel etkinlikler ve kalabalıklar daha da kısıtlanacak ve işyerinde özellikle savunmasız kişilerin korunması artırılacak.

SIKI TEDBİRLER ZORUNLU

Federal Konsey’in yaptığı açıklamada, 11 ve 18 Aralık 2020’de İsviçre genelindeki sıklaştırılan önlemlerin şu ana kadar koronavirüsün yayılmasına karşı net bir sonucunun tespit edilemediği aktarıldı. Epidemiyolojik durumun gerginliğini koruduğu, enfeksiyonların, hastaneye yatışların ve ölümlerin sayısı ile sağlık çalışanlarının üzerindeki yükün daha da çoğaldığı vurgulandı. Yeni bulaşıcı virüs varyantlarının yaygın virüs artış riskini yükselttiğini, bununda kontrol edilmesi zor olan vakaların sayısında daha fazla artış riski doğurduğu da belirtildi.

YENİ SIKLAŞTIRILMIŞ TEDBİRLER

Federal Konsey kararına göre, restoranlar ile kültür, spor ve eğlence tesisleri şubat ayı sonuna kadar kapalı olacak. 18 Ocak Pazartesi gününden itibaren ulusal tedbirleri sıkılaştıracak: Günlük ihtiyaç ürünler sunan mağazalar ve pazarlar hariç tüm ticari işletmeler kapalı kalacak. Sipariş edilen malların yerinden alınması mümkün olacak. Açık olması kararlaştırılan mağazalar, benzin istasyonları ve büfeler saat 19: 00’dan sonra ve pazar günleri kapalı kalacaklar. Açık kalacak işletmeler kuaförler, eczaneler ve yiyecek satan dükkanlar olarak sıralandılar.

ÇALIŞMAK ZORUNDA OLANLARIN KORUNMASI

İşverenlerin, faaliyetin doğası gereği mümkün olan her yerde ve makul bir çabayla uygulanabilecek evden çalışma olanağı ayarlamakla yükümlü olacakları belirtildi. Bu durum geçici olduğundan, evden çalışan insanların, örneğin elektrik veya kira masrafları gibi taleplerde bulunamayacakları kararlaştırıldı.

Evden çalışmanın mümkün olmadığı veya sadece kısmen mümkün olduğu durumlarda, işyerinde başka önlemler alınacak: Çalışanları kapalı mekânda korumak için, bir odada birden fazla kişinin olduğu, fiziki mesafenin korunamadığı yerlerde maske taşıma zorunluluğu getirildi. Tıbbi nedenlerle maske takamayanların bir doktor veya psikoterapistten rapor almak zorunda oldukları da kararlaştırıldı.

Özel etkinlikler ve kalabalıklar kısıtlandı. Gerek özel etkinliklere gerekse kamusal alanlardaki toplantılara çocukların da sayıldığı, en fazla beş kişinin katılmasına izin verileceği bildirildi.