Yurt dışında birçok müzisyen konserlerini sanal ortama taşırken Türkiye’den de Cihat Aşkın, Gökhan Türkmen, Doğan Duru gibi pek çok isim dinleyicisiyle internet üzerinden buluşacak

Koronavirüs, müzik dünyasında farklı bir kapı açtı: Online konserler evinize geliyor

IŞIL ÇALIŞKAN

Müzik dünyası koronavirüs iptallerine karşı yeni çözüm arayışlarına girdi. Art arda gelen konser iptalleri ve sonrasında canlı müzik mekânlarının kapanması müzisyenleri harekete geçirdi. Avrupa’da ve Türkiye’de birçok müzisyen yaşanan olumsuzlara sanal konserlerle çözüm buldu. Konserlerden bazı örnekler şöyle:

► Keman virtüzü Cihat Aşkın, online konser akımını ilk başlatanlardan biri. Aşkın, her akşam 21.05’te mini konserler veriyor. Her pazar ise saat 12.30’da pazar konserleri veriyor.

► Yeni albümü Epoch ile dinleyiciyle buluşan Doğan Duru, konser müjdesini Twitter hesabından “Yakında evden bir konser yapacağım...” notuyla paylaştı. Duru’nun konseri yarın akşam saat 20.00’de.

► Sen Bunları Duyma isimli single çalışmasını dinleyiciyle buluşturan Can Bonomo, 2010 yılından beri gerçekleştirdiği ‘Ev Oturması’ online konser serisine korona günlerinde bir yenisini eklemeye karar verdiğini açıkladı. Bonomo, sosyal medya hesaplarından en kısa sürede konser tarihini açıklayacak.

► Oldschool soundu ve yeni HipHop anlayışında harmanladığı ‘212’ albümü ile geçtiğimiz günlerde dinleyiciyle buluşan rap müzisyeni Tepki de sosyal medya hesabından online konser müjdesini verdi. Konserin Nisan ortasında yapılması planlanıyor.

► Haluk Levent konserine yenisini ekleyeceğinin müjdesini “Teknik olarak ses ve görüntüde sorunlar olabiliyor bu durumlarda. Bu sebeple yakında ses ve görüntü açısından daha güzel bir konser vereceğiz sizlere” notuyla paylaştı.

► Alternatif müzik sahnesinden Melike Şahin’de bu akşam saat 20.00’da evinin salonundan dinleyicileriyle buluşacağını açıkladı.

► Gökhan Türkmen de her Çarşamba 21.00 gerçekleştireceği dördüncüsünü gerçekleştireceği bir online konser dizisine başladı.

► Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın konserleri de TRT 2’nin YouTube kanalında yayınlanıyor. 26 ayrı konseri izlemek mümkün.

VİYANA’DAN NEW YORK’A ONLİNE KONSER

► Dünyada pek çok opera evi ve konser salonu dijital yayınlarla arşivlerini açtı. Örnekler şöyle: Bayerische Staatsoper, Metropolitan Opera, Berliner Philharmoniker, Wiener Staatsoper, Philharmonie de Paris, Teatro Massimo Palermo, Rossini Opera Festival, Royal Concertgebouw Orchestra ve Seattle Symphony.

► Köklü müzik şirketi Deutsche Grammophone karantina süresince dijital konser arşivini ücretsiz hizmete açtı.

► Berlin Filarmoni Orkestrası konserlerini internetten ücretsiz olarak yayınlayacak.

► New York Metropolitan Operası her gece geçmiş performansların kayıtlarını 24 saat boyunca ücretsiz olarak erişime açtı.

► Viyana Devlet Operası da bale ve opera arşivini kullanıcılara açtı.

KEMAN VÜRTÜÖZÜ CİHAT AŞKIN: AMACIM TOPLUMSAL DAYANIŞMA

koronavirus-muzik-dunyasinda-yeni-bir-kapi-acti-online-konserler-evinize-geliyor-702731-1.

“Dünyanın başa çıkmaya çalıştığı korona virüs mücadelesi insanları evlerinde izole ediyor ve bu sebeple de toplum psikolojisinin bozulduğu gözleniyor. Bunu gidermek amacıyla ben de karantina altında online konserleri başlattım. İlk konseri ilan ederek 15 Mart tarihinde bir konser verdim. Bu konser binlerce kişi tarafından izlendi ve toplumda bir bilinç uyandı. Benim vermek istediğim mesaj ‘Toplumsal Dayanışma’ mesajıydı. Bunu yaparken insanların psikolojilerini düşünerek onlara evlerine müzik hizmetini götürmek istedim. Ücretsiz olarak sunduğum bu konserler çok olumlu karşılandı ve bunu takiben değişik sanatçılar da bu fikrimi örnek alarak online konserlere başladılar. Sanat ve müzik emekçileri dikkat çekmek istediğim önemli bir konu. Maaş almayan müzisyenler ve sanatçılar, evlerine ekmek götüremeyecek duruma gelecekler. Çünkü onlar serbest meslek şeklinde para kazanıyorlar. Onların sorunlarını da dile getirmek istedim. Özellikle gelecek günlerde bu kardeşlerimizin sorununa geçici çözümler bulmak için bir dayanışma konseri düzenleyeceğim.”

MÜZİSYEN GÖKHAN TÜRKMEN: BU BİR ‘AYAKTA VE HAYATTA KALMA MÜCADELESİ’

koronavirus-muzik-dunyasinda-yeni-bir-kapi-acti-online-konserler-evinize-geliyor-702732-1.

“Kendi yapım şirketimizi kurduğumuzdan beri, dijital dünyadaki paylaşım noktalarını daha iyi değerlendirilebilir hale geldik. Dijital konser serüvenimiz, 2016 yılında Ses Tiyatrosu’nda gerçekleşen akustik konserimizi paylaşmamız ile başladı. GTR Deneyevi Studyosu’nda gerçekleştirdiğimiz konsept ise 1,5 ay önce yine kendi evimizde dinleyicilerimizle buluştuğumuz, kendimiz olduğumuz bir konsept.

Son dönem gelişmeleri müziğin birleştiriciliği ve dijital dünyanın gücü ile yine kendini gösteriyor. Ruhu doyuran ve dinleyiciyle aranızdaki sınırları ortadan kaldıran bu dünyada, kendin olmak en kıymetlisi. Hikâyenizi anlattığınızda, sizi yayında değil de, yanında hisseden herkes en az bizim kadar mutlu. Bu bir ‘ayakta ve hayatta kalma mücadelesi’. Bu süreçte şarkılarımızı paylaşmak, dinleyiciye moral vermesinin dışında bizleri de motive ediyor.”

MÜZİSYEN MELİKE ŞAHİN: GÖZ GÖZE BAKMAYI YEĞLERİM

koronavirus-muzik-dunyasinda-farkli-bir-kapi-acti-online-konserler-evinize-geliyor-702881-1.

“Zaten evvelden beri alışık olduğum bir format. Instagram’da özellikle çok canlı yayın yaptım tek başıma.

Grup arkadaşlarım olmayacak. Aslında ilk etapta niyetimiz hep beraber olmaktı. Ancak karantinalarımız sebebiyle evde olmayı tercih ettik. Bu tabii ki benim için dezavantaj. Müziği beraber üretiyoruz, huzurum az oluyor onlarsız.

Online konserin avantajı seyirci açısından daha büyük sanırım. Tabii ki dinleyicilerimizle göz göze bakmayı, şarkılarıma eşliklerini duymayı dilerdim. Bir süre alkışları yorumlardan alacağız anlaşılan.”