İsveç merkezli bir sağlık şirketi, Çin’den İtalya ve İspanya için ithal ettikleri yüz maskesi ve eldivenlere Fransa tarafından el konulduğunu iddia etti

Koronavirüs salgını 'Avrupa Birliği'ni sarsmaya devam ediyor: AB’de maske savaşları

Dış Haberler Servisi

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin birbirlerine olan ‘güven duygusunu’ zedeleyen koronavirüs tüm hızıyla yayılmaya devam ederken, bu kez de birlik içinde ‘maske krizi’ patlak verdi.

İsveç merkezli sağlık şirketi Mölnlycke, Çin’den İtalya ve İspanya için ithal ettikleri milyonlarca yüz maskesi ve eldivene Fransa tarafından el konulduğunu açıkladı.

Sağlık şirketinin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Çin’den İspanya ve İtalya’ya gönderilmek üzere ithal ettikleri milyonlarca yüz maskesi ve eldivene Fransa’nın el koyduğunu bildirdi.

BELÇİKA ÜZERİNDEN GİDECEK

Şirketin Genel Müdürü Richard Twomey, söz konusu malzemenin Fransa üzerinden İtalya ve İspanya’ya gönderileceğini belirterek, “Fransa, sağlık ürünleri ihracatını yasakladı. Kendi malı olmadığı halde maske ve eldivenlere el koydu. Bu son derece rahatsız edici, yakışıksız bir hareket” ifadelerini kullandı.

Twomey, Fransa’nın beklenmedik hareketinden sonra şirketin Çin’den ithal edeceği yeni sağlık malzemelerini, Belçika üzerinden İtalya ve İspanya’ya göndereceklerini kaydetti.

Öte yandan Huffington Post’un geçen hafta yayımlanan haberinde, Çin’den ithal edilen ve Almanya üzerinden İtalya’ya gönderilecek maskelere Almanya’nın el koyduğu belirtilmişti.

BU İLK GERİLİM DEĞİL

2019’un sonunda etkisini artırmaya başlayan koronavirüs salgını, Yaşlı Kıta’nın geneline yayıldıkça AB içindeki dengeleri de bozdu. Birlik ülkeleri, virüs salgınına karşı gereken dayanışmayı gösteremedi.
Bu durumdan en fazla şikâyet eden ülke İtalya oldu. Covid-19’dan en fazla etkilenen ülke olan İtalya, Avrupa ülkelerinin bu tavrı karşısında ‘sadakatsizlik’ imasında bulundu. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “Sadakat kelimesinin bizim için önemli bir ağırlığı var. Biz, Avrupa’nın da üzerine düşeni üstlenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
İtalya’nın Başbakanı Giuseppe Conte de krizden çıkmak için AB’nin gereken “ekonomik dayanışmayı” göstermediğini belirtmiş, “Avrupa’yı kalbinde hisseden herkes, bu davayı desteklemelidir” şeklinde konuşmuştu.