Covid-19’un sıcaklıkların 20 derecenin üstünde seyrettiği Afrika kıtasındaki ilerleyişi merakla izlenen konulardan biri. Peki 1,3 milyar nüfuslu kıtada son durum ne?

Koronavirüs: Sıcak kıta Afrika’da son durum ne?

Virüsün 'havaların ısınmasıyla birlikte etkisini kaybedeceği' tartışması devam ederken, Covid-19’un sıcaklıkların 20 derecenin üstünde seyrettiği Afrika kıtasındaki ilerleyişi merakla izlenen konulardan biri. Peki 1,3 milyar nüfuslu Afrika kıtasında son durum ne?

2019’un son günlerinde ortaya çıkan ve birkaç ay içinde dünya geneline yayılarak 1 milyon 270 binden fazla insana bulaşarak 69 binden fazla can alan yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yapısıyla ilgili henüz tam anlamıyla kesin bilgilere ulaşabilmiş değil.

Tartışma başlıklarından bir tanesi de virüsün soğuk havayı sevip sevmediği. Kimi bilim insanları, sıcaklıktaki değişikliğin virüsün yayılımını fazla etkilemeyeceğini belirtirken, diğer görüşü benimseyen bilim insanları ise sıcak havanın virüsün daha fazla insana bulaşmasına ciddi şekilde engel olacağını iddia ediyor.

Peki ‘sıcak kıta’ Afrika’da son durum ne? Kıta genelinde kaç vaka görüldü ve kaç insan Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Toplamda 414 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği Afrika’da, vaka sayısı 9 bin 198’e yükseldi. Kıtanın farklı bölgelerinde bulunan ülkelerdeki durum ise şöyle:

KUZEYDE DAHA FAZLA TESPİT

Fas: Bin 21 vaka, 70 ölüm
Cezayir: Bin 320 vaka, 152 ölüm
Mısır: Bin 173 vaka, 78 ölüm
Tunus: 574 vaka, 22 ölü
Libya: 18 vaka, 1 ölü
Nijerya: 232 vaka, 5 ölüm
Kamerun: 650 vaka, 9 ölüm
Gana: 214 vaka, 5 ölüm
Kenya: 142 vaka, 4 ölüm
Burkina Faso: 345 vaka, 17 ölüm
Güney Afrika: Bin 655 vaka, 11 ölüm
Mali: 45 vaka, 5 ölüm
Fildişi Sahilleri: 261 vaka, 3 ölüm
Senegal: 222 vaka, 2 ölüm
Sudan: 12 vaka, 2 ölüm
Nijer: 184 vaka 10 ölüm

sicak-kita-afrika-da-son-durum-ne-711688-1.

VAKA AZ MI, TESPİT Mİ EKSİK?

İlk ölümün 18 Mart’ta (Burkina Faso) meydana geldiği Afrika kıtasında tespit edilen vaka sayısının diğer kıtalara göre az olması, ‘virüsün sıcakta etkili olmayacağı’ görüşünü destekler gibi görünse de, konuyla ilgili dikkat edilmesi gereken en önemli nokta Afrika ülkelerinin ekonomik durumu.

49 Sahraaltı Afrika ülkesinden 33’ü, en az gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alıyor. Bu durum, kıta genelinde yaygın testin imkânsızlığını ve buna bağlı olarak vaka tespit etme konusundaki dezavantajları beraberinde getiriyor. Kıtanın görece gelişmiş ülkeleri olan Mısır, Cezayir, Fas ve Güney Afrika’da tespit edilen vaka sayısının çok olması, vaka tespitinde ekonomik faktörün önemini doğrular nitelikte.

Bununla birlikte, Afrika ülkelerinin çoğunun koronavirüs tehlikesi karşısında vatandaşlarına tedavi hizmeti sunmalarının da hayli güç olacağı tahmin ediliyor.

DOMUZ GRİBİNDE NE OLDU?

Sıcak ve nemli havaların koronavirüs tipi virüsleri tamamen durdurmadığı yönünde birçok çalışma mevcut. 2009’da ‘domuz gribi’ olarak bilinen ve dünya genelinde ‘pandemi’ ilan edilmesine neden olan H1N1 salgınında, en çok can kaybeden ülkeler Hindistan, Bangladeş, Meksika, Endonezya ve Guetemala gibi sıcak havaların hüküm sürdüğü ülkeler olmuştu.

“Koronavirüs sıcakta yaşar mı?” tartışmaları devam ederken, uzmanlar, virüsle mücadelede sıcak havaları beklemekten çok, bilimsel uyarıların dikkate almanın daha olumlu sonuçlar doğuracağını hatırlatıyor. Haber Merkezi