İran'ın Mazenderan eyaletinde, yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin defni sırasında, Part İmparatorluğu dönemine ait bir mezar bulundu

Koronavirüsten ölen kişinin defni sırasında Part İmparatorluğu kalıntısı bulundu

İran resmi haber haber ajansı IRNA'ya konuşan tarihçi Ali Ramazani Paçi, Sari ilçesine bağlı bir köyde Covid-19'dan ölen bir kişiyi defnetmek için açılan mezarda, Part İmparatorluğu (M.Ö 247 - M.S 224) döneminde yaşamış bir askere ait kemikler ile çeşitli askeri malzemeler bulunduğunu söyledi.

Ramazani Paçi, "Sağlık Bakanlığının Covid-19'dan ölenler için belirlediği kurallara göre derinliği fazla olan bir mezar kazılırken antik dönemden kalma bir mezarı keşfettik. Ne yazık ki, mezar iş makinesi nedeniyle bir miktar zarar gördü." ifadelerini kullandı.

Mezarda bir insan iskeleti, kırılmış kil çömlek, demir kılıç, ok kılıfı ve demirden yapılmış bir takım savaş aleti bulunduğunu kaydeden Ramazan Paçi, bu malzemeler ve yapılma yöntemlerinden yola çıkılarak mezarın Part İmparatorluğu dönemine ait olduğunun anlaşıldığını aktardı.

2300 YIL ÖNCE DİŞ İMPLANTI

koronavirusten-olen-kisinin-defni-sirasinda-part-imparatorlugu-kalintisi-bulundu-724116-1.

Askerin dişlerinin olduğu fotoğrafları bölgedeki bir diş doktoruna gösterdiklerine işaret eden Ramazan Paçi, doktorun dişlerin düzenli olmasına şaşırdığını ve "2300 yıllık bu askerin dişlerine implant yapıldığı anlaşılıyor." dediğini aktardı.

Ramazan Paçi, keşfedilen tarihi eserlerin incelenmek üzere yetkililere teslim edildiğini belirtti.

İranlı tarihçi ayrıca, 2 yıl önce de aynı mezarlıkta 3 bin 500 yıl önceye dayanan antik çağdan kalma tarihi eserler bulunduğunu hatırlattı. (AA)

Part İmparatorluğu, Arşak İmparatorluğu olarak da bilinen, eski İran’da önemli bir siyasi ve kültürel güç olup, Medler'den ve Ahamenişler'den sonra gelen üçüncü yerel hanedanlıktır. Hanedanın adı, MÖ 247 yılında, Helenistik krallık Selevkoslar'ın yönetiminde bir satraplık konumunda olan İran'ın kuzeydoğusundaki Parthia bölgesini ele geçirdikten sonra bağımsızlığını ilan eden kral Parni kabilesi lideri I. Arşak'tan gelmektedir. Arşak'ın adı onursal bir unvan olarak kendisinden sonra gelen bütün Part kralları tarafından kullanıldı. Selevkoslar'ın hakimiyeti altında bulunan İranı, MÖ 3. yüzyılın sonlarına doğru ele geçirmeye başlayan Partlar I. Mithridates döneminde Mezopotamya'yı Selevkosların elinden alarak imparatorluğu büyük ölçüde genişletti.

MÖ 140'tan itibaren çok uluslu bir imparatorluk haline gelen Part İmparatorluğunun genişlemesiyle birlikte, başkent günümüzde Türkmenistan sınırları içinde bulunan Nisa’dan, Dicle kıyısındaki günümüzde modern Bağdat’ın güneyinde yer alan Ktesifon'a taşınmıştır. Daha sonrasında belirli dönemlerde Ekbatana, Hecatompylos, Susa gibi birçok şehir imparatorluğa başkentlik yaptı. Partların zirve zamanında yönettiği bölgeler arasında, İran'ın tamamı, günümüz ülkelerinden Irak, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan Türkmenistan, Tacikistan, Pakistan ve Afganistan'ı kapsıyordu. Ahameniş İmparatorluğu'nun mirasçıları olduğu iddiasıyla "Şehinşah" (Kralların Kralı) olarak adlandırılan Part hükümdarları, II. Mithridates döneminden itibaren hem Yunanların hem de Ahamenişlerin soyundan geldiklerini iddia etmeye başladı. II. Mithridates döneminin son yıllarında MÖ 95 yılından itibaren "Partların kranlık çağı" adı verilen bir karışıklık dönemine giren imparatorluk, II. Orodes'in MÖ 57'de kontrolü kesin olarak sağlamasından sonra tekrar büyük bir güç haline geldi.