47 yaşındaki profesör İlker Küçük’ün, ‘koronavirüsü yendikten’ sonra kalp krizinden hayatını kaybetmesi, Covid-19’un vücudun akciğer dışındaki diğer organlarına verdiği hasarı yeniden gündeme getirdi. Koronavirüsün kalpte de hasara yol açabildiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Cengiz, “Bu ölümlerin araştırılması gerek” diyor.

Koronavirüsü atlatan hastaların ‘başka hastalıklardan’ ölmesi tesadüf mü?

HABER MERKEZİ

Bursa Uludağ Üniversitesi’nde görev yapan 47 yaşındaki Profesör İlker Küçük, ‘koronavirüsü yendikten sonra’ kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti. Daha önce de koronavirüs tedavisi gören kimi hastalar, taburcu olduktan sonra başka sağlık problemleri nedeniyle yaşamını yitirmişti. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Cengiz, koronavirüsün kalpte hasara yol açtığını ve bu tür ölümlerin araştırılması gerektiğini belirtti.

Uludağ Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi İlker Küçük bir süre önce koronavirüs teşhisiyle hastaneye yatırıldı.

Küçük, gördüğü koronavirüs tedavisinin ardından hastaneden taburcu edildikten sonra, önceki gün kalbine yenik düşerek hayatını kaybetti.

Evli ve bir çocuk babası olan 47 yaşında profesör, dün Gemlik’te toprağa verildi.

BU OLAY İLK DEĞİL

Koronavirüs sürecinde daha önce de hastaneden ‘koronavirüsü yenerek’ taburcu olan hastalar, başka sağlık problemleri nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdi.

Çanakkale’nin Çan ilçesinde ‘koronavirüsü yendiği’ söylenen; alzheimer ve hipertansiyon rahatsızlığı bulunan 92 yaşındaki Bahriye Kaya, 24 Nisan günü ‘çoklu organ yetmezliği’ nedeniyle yaşamını yitirmişti.

13 Nisan’da Galataport inşaatında çalışan DİSK Devrimci Yapı İşçileri Sendikası Temsilcisi Hasan Oğuz, ‘kalp krizi’ nedeniyle hayatını kaybetmiş, Dev Yapı-İş, Oğuz'un ölüm raporunda ‘bulaşıcı hastalık’ ifadesinin yer aldığını duyurmuştu.

Malatya'da ise rahatsızlanınca hastaneye giden 39 yaşındaki Ahmet Karabaş koronavirüs nedeniyle tedaviye alınmış, hasta yatağındayken kalp krizi geçirdi. Tıkalı kalp damarı anjiyo ile açılan Karabaş, 20 gün kaldığı hastanede hem koronavirüsü hem kalp krizini atlatarak 16 Nisan’da taburcu olmuştu.

BİLİM İNSANLARI UYARMIŞTI

Covid-19 hastalığının sadece akciğere değil, kalp ve böbrek başta olmak üzere vücudun diğer organlarına da zarar verdiği bazı bilim insanları ve doktorlar tarafından gündeme getirilmişti.

Dünyada virüsle mücadelede görev alan bilim insanları ve doktorlar, böbreklerin de bu süreçten olumsuz etkilendiğine işaret etmiş, klinik bulgulara göre, virüsün aynı zamanda kalpte de hasara yol açıyor olabileceği kaydedilmişti.

Nisan ayı ortasında, Washington Post’ta çıkan bir haberde, Columbia Üniversitesi'nin nörologlarından Mitchell Elkind, bu durumu, bazı hastaların durumunu “Solunum bakımından durumları iyiyken, birden kalplerinde orantısız bir sorun çıktığı görülebiliyor” ifadeleriyle aktarmıştı.

Elkind, Çin’de hastalığı ağır geçiren insanlar üzerinde yapılan incelemede, bu hastaların kalplerinin yüzde 40’ında ritim bozukluğuna rastlandığını belirtmişti.

‘VİRÜS KARDİYOTOKSİK ETKİ YAPIYOR’

koronavirusu-atlatan-hastalarin-baska-hastaliklardan-olmesi-tesaduf-mu-726595-1.Konuyla ilgili olarak BirGün’e değerlendirmelerde bulunan İstanbul Tabip Odası Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Melahat Cengiz, koronavirüsün vücutta ‘kardiyotoksik etki’ (kalpte hasara neden olan madde ya da ilaç) yaptığını belirtti.

Koronavirüs tedavisi gören hastaların, daha sonra görünürde başka hastalıklardan hayatını kaybetmesini yorumlayan Dr. Cengiz, “Koronavirüs etkisi olabilir. Virüs, koroner damarlarda pıhtılaşma meydana getiriyor. Hastalar tedaviden sonra kendini toparlayamayabilir. Bu tür ölümlerin mutlaka araştırılması gerek” dedi.

Cengiz, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu tip ölümleri, tespit edilmesi durumunda, ‘koronavirüs kaynaklı ölüm’ şeklinde rapor ettiğini ifade ederek, Türkiye’nin bu konuda nasıl bir yöntem izlediğinin, bu ölümleri nasıl rapor ettiğinin bilinmediğine dikkat çekti.

Cengiz, bu tip can kayıplarının nedenlerinin, ancak geriye dönük bir araştırma yapıldığında açıklığa kavuşabileceğini de sözlerine ekledi.