Rakel Dink'in konuşmasını, tören alanında bulunanların büyük bir bölümü...

NEZAHAT ALKAN
» Rakel
Dink'in konuşmasını, tören alanında bulunanların büyük bir bölümü gözyaşları içinde dinledi. Gözyaşları sessiz yürüyüş boyunca da sürdü. Yürüyüşün sessiz olması kararına genellikle uyuldu. Ancak zaman zaman öfkesine hâkim olamayan gruplarda "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları yükseldi. Öfke ve acı genellikle alkışlarla ifade edildi. Katılımın 100 bini geçmesi nedeniyle kortejin başı ve sonu birbirine hiç ulaşamadı.

» Çocuklarıyla birlikte siyah takım elbise giyen ve beyaz atkı takan Rakel Dink, konuşmasının ardından kızları, oğlu ve geliniyle birlikte barış sembolü olan beyaz güvercin uçurdu.

» Agos Gazetesi ile Elmadağ arasındaki yürüyüş boyunca Erkan Tekin, Ermeniler'e özgü müzik aleti olan "Duduk" çaldı. Dink'in kasımpatılarla süslenen tabutunun bulunduğu cenaze aracına, törene katılanlarca karanfiller atıldı.

» Tören alanında alınan geniş güvenlik önlemlerine, havadan uçuş yapan bir polis helikopteri ile binaların çatılarına yerleştirilen keskin nişancılar da destek verdi.

» Cenaze törenine, Dink'in ailesi ve yakınları ile DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Alman Birlik 90/Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk ile Dink'in meslektaşı gazeteciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çocuk ve yaşlıların da bulunduğu kalabalık bir grup katıldı. Tüm Türkiye cenazeyi kucakladı.

» Tören alanında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Claudia Roth, Hrant Dink'in öldürülmesinin Türkiye ve bütün dünya için büyük bir trajedi olduğunu söyledi. Roth, milliyetçiliğe karşı hükümetten bir duruş beklediklerini ifade ederek, TCK'nın 301. maddesinin de kaldırılmasını istedi.