Olağanüstü Hal dö

Serap GÜZELCAN - Ankara

 

Olağanüstü Hal döneminde köy korucuları çok sayıda suça karıştı. 58 bin 511 köy korucusunun devlete aylık maliyeleri 15 trilyon olan 58 bin 511 köy korucusu 1985-2003 yılları arasında 5 bine yakın korucu hakkında çeşitli suçlara karıştıkları iddiasıyla yasal işlem yapıldı. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) verilerine göre halen görev yapmakta olan köy korucuları 2004 yılı içerisinde de öldürme ve yaralama, köylülere karşı kaba kuvvet kullanma gibi olaylara karışmış. Bunların yanında korucu grupları arasında çatışmalar yaşandığı da TİHV'in raporunda yer alıyor.

1985 yılında "OHAL bölgesinde görev yapan güvenlik güçlerine yardımcı olmak ve köylülerin kendilerini korumaları" gerekçesiyle yasalaştırılan ve öncelikle 22 ilde uygulamaya konulan köy koruculuğu, 1993 yılında uygulanmaya başlanan gönüllü köy koruculuğu 35 ili kapsadı.Devlete yıllık maliyetleri yaklaşık 250 trilyon olan köy korucuları Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladığı OHAL Raporu'na göre; OHAL döneminde gasp, soygun, öldürme, yaralama, zabıta kuvvetleriyle çatışma, adam kaçırma, patlayıcı madde kullanma, uyuşturucu madde kaçakçılığı, köy ve aşiretler arası silahlı çatışma, gümrük ve tekel ürünleri, canlı hayvan, tarihi eser ve silah kaçakçılığı gibi bir çok suça karışmış. Raporda, köy korucularından 2376'sı hakkında adli suçlara karıştıkları, 2275'ininde PKK'ya yardım ve yataklık ettikleri gerekçesiyle işlem gördüğü belirtiliyor.

TİHV'in verilerine göre ise 2004 yılı içerisinde köy korucuları 10 öldürme, 15 ise yaralama olayına karışmış.TİHV'in raporunda yer alan ve 2004 yılı içerisinde köy korucularının karıştığı bazı olaylar şöyle:

-31 Temmuz günü Ağrı'nın Diyadin ilçesine bağlı Akpazar köyü yakınlarındaki Kankalesi yaylasına baskın düzenleyen korucular aynı aileden 5 kişiyi öldürdü.

-Temmuz ayı sonlarında Kars'a bağlı Söğütlü köyünde, köy muhtarı korucu ve akrabası emekli polis bir kişiyi öldürdü.

-Ekim ayında Muş'un Varto ilçesine bağlı Aksana köyünde bir köylünün korucular tarafından silahla yaralandı ve sol gözünü kaybetti.

-Van'ın Bahçesaray ilçesi yakınlarındaki Helin yaylasının kullanımı yüzünden, Çatal ilçesine bağlı Atlıhan köyünün korucuları ile Bahçesaray'a bağlı Güney Yamaç ve Yaşlı Kavak köyünün korucuları arasında 18 Ekim günü çatışma çıktı ve koruculardan bir kişi öldü.