Kırşehir kırsalında bulunan ve yaklaşık 6 dönüm büyüklüğündeki Kocabey Kavaklığı yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Kırşehir Kültür Sanat Çevre Koruma ve Tanıtma Derneği (KIR-ÇED)...

Kırşehir kırsalında bulunan ve yaklaşık 6 dönüm büyüklüğündeki Kocabey Kavaklığı yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Kırşehir Kültür Sanat Çevre Koruma ve Tanıtma Derneği (KIR-ÇED) tarafından, Milli Park ve Tabiatı Koruma alanı yapılarak koruma altına alınması istemi 5 yıldır bekletilen alanı, Ankara’ya kayıtlı bir akü firması almak için harekete geçti. Resmi başvurusunu yapan firmanın teklifi kabul edilirse bölgeye akü imalatı yapılan fabrika kurulacak, yaban hayat ve doğal bitki örtüsüne sahip olan kavaklık tahrip edilmiş olacak.

AKP MİLLETVEKİLLERİ DEVREDE

İç Anadolu Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Abidin Özkaymak ve KIR-ÇED Başkanı Mustafa Bağ yaptıkları ortak  yazılı açıklamada, bölgenin İç Anadolu’da benzeri olmayan bir alan olduğu ve koruma altına alınması gerektiğini vurguladı.

AKP Milletvekili Mikail Arslan’ın KIR-ÇED’in koruma istemine “Durun bakalım o bölgeyi sizden başka 5 kişi daha istiyor” diyerek karşı durduğunu ve  KIR-ÇED’in bölgeye ilişkin koruma isteminin yaklaşık 5 yıldır bir oyalama sürecine sokulduğunu savunan başkanlar, “Birkaç ay önce 2 AKP Milletvekili, (Mikail Arslan ve Abdullah Çalışkan), Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç ve Kırşehir Çevre Orman İl Müdürü Reşat Karaca bölgenin Tabiatı Koruma Alanı yapılmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Duyumlarımıza göre Ankara’da kurulu bulunan bir akü üretim firması sahipleri bölgeyi satın almak veya kiralamak için Kırşehir Milli Emlak Müdürlüğü’ne resmen başvuruda bulunmuş.” şeklinde görüşlerini ifade etti.

BÖLGE HALKI KARŞI

Yapılacak fabrikayla var olan yeşil alanın yok edilip, yerine ticari tarımsal faaliyet yürütüleceğini dile getiren başkanlar şu görüşleri dile getirdi: “Bölge köylüleri söz konusu alanın kişi veya kuruluşlara verilmesine veya kiralanmasına şiddetle karşı çıkıyor. Çevre Orman Bakanlığı ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden konuyla ilgili gerekli girişimlerde bulunmalarını ve alana sahip çıkmalarını bekliyoruz. Bir yeşil alanın daha karartılmasına izin vermeyelim.Tüm Kırşehirlileri, konuya duyarlı kişi ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarımızı bu konuda İÇAÇEP ve KIR-ÇED’e destek vermeye çağırıyoruz.”
OZAN BİLİR