Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra hükümet Köşk'ü kararnameye boğdu. Bugüne kadar 15 kararnameyi onaylayan Cumhurbaşkanı Gül'ün henüz vetosu yok...

Hükümet, 28 Ağustos-20 Eylül tarihleri arasında Çankaya Köşkü"ne toplam 26 müşterek atama kararnamesi gönderdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üçlü kararname olarak de bilinen bu kararnamelerden 15"ini onaylarken 11 kararname üzerindeki çalışmalar sürüyor. Gül, Bakanlar Kurulu tarafından atamalarla ilgili gönderilen 5 kararnamenin ise birini onayladı, diğer dört kararname ise işlemde.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün YÖK üyeliği ve rektör seçimine yönelik kararlarının içinde en fazla konuşulanlar, Diyarbakır Valisi Efkan Ala"nın Başbakanlık Müsteşarlığı"na, Şahabbettin Harput"un İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığına Tahsin Burcuoğlu"nun MGK Genel Sekreterliği görevlerine atanması oldu.


HENÜZ YASA GİTMEDİ
Hükümet, Köşk"e, bazı kuruluşların bakanlıklara bağlanmasına ilişkin 1, hükümet kuruluş ve bakan değişikliği için 2, 14 vekalet tezkeresi, 26 müşterek kararname, atamalara ilişkin 5 Bakanlar Kurulu kararı, atamalar dışındaki işlere ilişkin 17 Bakanlar Kurulu kararı gönderdi. Köşk"e henüz, yasa ve kanun hükmünde kararname ise gönderilmedi. Bakanlar Kurulu"nun, mahkum affına ilişkin Köşk"e gönderdi 1 karar ise, işleme alındı.


YENİ VALİLER ATANDI
Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hükümetten gelen valiler kararnamesini onayladı. Tokat, Diyarbakır, Siirt, Tunceli ve Düzce"ye yeni valiler atandı. Vali atamalarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete"de yayımlanırken ataması yapılan valiler şunlar: Buna göre, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığına Merkez Valisi Sahabettin Harput getirildi. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ercan Topaca Düzce Valiliği"ne, Siirt Valisi Hüseyin Avni Mutlu Diyarbakır Valiliği"ne, İstanbul Vali Yardımcısı Necati Şentürk Siirt Valiliği"ne, Elbistan Kaymakamı Kecai Akyel Tokat Valiliği"ne, Hukuk Müşaviri Mustafa Yaman da Tunceli Valiliği"ne atandı. Düzce Valisi İbrahim Halil Nimetoğlu ile Tunceli Valisi Mustafa Erkal ise merkez valisi oldu.


İNTERNETTEN RANDEVU
Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün seçim öncesi dile getirdiği "Köşk halka açılacak" sözlerine ilişkin çalışmalar hayata sokuluyor. Köşk ilk olarak yarın gazetecilere tanıtılacak. Vatandaşlar da, internetten randevu alarak Çankaya Köşkü"nü gezebilecek. Tanıtım turuna Ankara"da görevli basın yayın kuruluşlarından gazeteciler davet edildi. Tanıtma turunda, Çankaya Köşkü yerleşkesini gezdirilecek, görüntü alınması sağlanacak. Gazeteciler, Çankaya Köşkü"nün çalışma sistemini, müzeyi ve mekânları gezecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşinin konut olarak kullandığı Pembe Köşk de gazetecilere tanıtılacak. Gazetecilere Çankaya Köşk"ünün zengin bitki örtüsü hakkında da bilgi verilecek.