Kosova Yüksek Mahkemesi, Arnavut bir adayın Boşnak partiden aday olmasına izin vermedi

Dış Haberler Servisi

Kosova Yüksek Mahkemesi, Seçim Şikayetleri ve Temyiz Kurulunun (PZAP) Arnavut olduğu ileri sürülen bir adayın etnik bir Boşnak partisi adına 14 Şubat seçimlerinde aday olmasına izin vermeme kararını hukuka uygun buldu.

7 Ekim 2017 tarihinde Facebook'ta yaptığı bir paylaşımdan hareketle Arnavut olduğu ileri sürülen Emin Neziraj adlı bir aday, etnik milliyetçi bir parti olan Boşnak Yeni Demokrasi Partisinden (NDS) 14 Şubat seçimlerine katılmak istiyordu.

14 Şubat seçimlerinde yarışacak rakip Boşnak parti Sosyal Demokratlar Birliğinin, 23 Ocak tarihinde söz konusu adaylığa itiraz etmesi üzerine PZAP, Neziraj'ın NDS'den aday olamayacağına hükmetti.

Neziraj, BIRN'e yaptığı açıklamada, partisinin, PZAP'ın kendisinin seçimlerde aday olmasını engelleyen kararını "etnik bir Boşnak olduğunu kanıtlayan tüm gerekli belgelerle birlikte" Yüksek Mahkemeye taşıdığını belirtti. Yüksek Mahkeme ise PZAP'ın verdiği kararı onadı.

PZAP verdiği kararın gerekçesinde, Neziraj'ın etnik bir Arnavut olarak "Boşnak topluluğa ait bir partinin listesinde yarışarak Arnavutlar'ın çıkarlarını koruyabileceğini" ve böylelikle millet meclisinde "o topluluğa rezerve edilen koltukların adil temsiliyeti konusunda belirsizlik" yaratacağını açıkladı.

Kosova parlamentosunda 120 koltuğun 20'si Arnavut olmayan topluluklara rezerve durumda. Bu 20 koltuğun 10'u Sırplara, diğer 10'u ise Mısırlı, Boşnak, Türk, Aşkali, Romanlardan oluşan diğer azınlık topluluklara ayrılıyor.

Neziraj ise Boşnak olduğu ve sadece Arnavutça alanında yüksek lisans yaptığı konusunda ısrarcı. Ülkede çoğu Boşnak, kendi dillerinde eğitim imkanları yetersiz olduğu için lisans ve yüksek lisans eğitimini Arnavutça ve Sırpça yapıyor.