İran’da halkın molla rejimine karşı öfkesi dinmiyor. Protestocular sokakları terk etmezken İran kolluk kuvvetleri halka saldırdı. IHR’nin açıkladığı verilere göre 16 Eylül’de başlayan eylemlerde son bir haftada 40, toplamda 378 kişi öldürüldü.

'Kötülüğü' halk yıkacak
Eylemler ülke genelinde devam ediyor. (Fotoğraflar: AA)

Dış Haberler

İran’da köktendinci rejime karşı halkın protestoları sürüyor. Mahsa Amani eylemleri 3’üncü ayına girerken 1500 kişinin öldürüldüğü 2019 eylemlerinin anısına yapılan 3 günlük “Genel eylem, genel grev” çağrısıyla protestoların şiddeti arttı. Ülke genelinde devam eden eylemlerde İran kolluk kuvvetlerinin halka ateş açtığı iddia edildi. Eylemciler, İran lideri Ayetullah Hamaney’nin fotoğraflarını yakarken birçok şehirde göstericilerin ‘Hamaney’e ölüm’ sloganları attığı görüldü. Hamaney’in önceki gün “Bu kötülüklere son verilecek” sözlerinin ardından protestoların sürdüğü Mahabad’da İran kolluk kuvvetlerinin halka açtığı ateş sonucunda en az 4 kişinin öldüğü açıklandı. Kentte rejim karşıtı sloganlar atan göstericiler, bazı caddeleri tuğla ve taşlarla kapattı. Emniyet güçlerinin protestoculara ateş açtığı kentte, yer yer patlama sesleri duyulduğu aktarıldı. Kente çok sayıda polisin sevk edildiği belirtilirken, sosyal medyadan yapılan paylaşımlarla “Mahabad halkına yardım” çağrıları dikkat çekti. Erbil merkezli Rudaw haber ajansının haberine göre de polis, Mahabad’a zırhlı araçlar ve ağır silahlarla girdi, elektriklerin kesildiği kent tamamen karanlığa büründü. Mahabad’ın civarında yer alan bölgelerde de genç eylemcilerin, kent merkezine giden araçların önünü kesmeye çalıştıkları bildirildi.

SON BİR HAFTADA 40 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ

İran İnsan Hakları Örgütü (IHR), İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amani’nin rejim tarafından katledilmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolarda son bir haftada güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yaklaşık 40 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti. IHR, protestoların başladığı günden bu yana yaşamını yitiren kişi sayısının ise 378’e yükseldiğini açıkladı. Hayatını kaybeden kişilerden 47’sinin 18 yaş altı, 27’sinin ise kadın olduğu ifade edildi.

İtalya'da İran'daki rejim karşıtı protestolara destek eylemi yapıldı.İtalya'da İran'daki rejim karşıtı protestolara destek eylemi yapıldı.

ÖLÜM TEHDİTLERİ SORUŞTURULACAK

İngiltere’nin ülkedeki bazı kişilere yönelik İran’dan ölüm tehdidi geldiğini açıklamasının ardından Kanada istihbaratı da aynı suçlamalar nedeniyle soruşturma açtığını duyurdu. CSIS Sözcüsü Eric Balsam, "Kurumumuz, İran İslam Cumhuriyeti’nden geldiği belirlenen güvenilir istihbarat kaynaklı bazı ölüm tehditlerini aktif olarak araştırıyor" dedi. "Bu düşmanca faaliyetler ve dış müdahale, Kanada ve Kanadalıların güvenliğinin yanı sıra demokratik değerleri ve egemenliğimizi de baltalıyor" diye konuşan Sözcü Balsam, soruşturmayla ilgili detay vermedi ancak uluslararası ortaklarıyla birlikte çalıştıklarını söyledi.

Kanada istihbaratının, İran yönetiminin rejimi protesto edenler ve ülke dışında yaşayanları korkutarak bastırmak istediğini değerlendirdiği kaydedildi. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly de geçen hafta Tahran yönetimine benzer bir suçlama yöneltmişti.